Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά αεροσκάφη σε διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά αεροσκάφη σε διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιαπωνία, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ρωσία,

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών σε διαφιλονικούμενο νησί κοντά στην Ιαπωνία, επιταχύνοντας τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Μόσχας με το Τόκιο είναι τεταμένες λόγω της ανάπτυξης πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ σε ιαπωνικό έδαφος.

Σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Μεντβέντεφ επέτρεψε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να χρησιμοποιήσει ένα πολιτικό αεροδρόμιο στο νησί Ιτούρουπ, όπως το αποκαλεί η Ρωσία ή Ετορούφου, όπως το αποκαλεί η Ιαπωνία, για τα πολεμικά αεροσκάφη του.

Το νησί ήταν ένα από τα τέσσερα που κατέλαβαν οι σοβιετικές δυνάμεις στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βρίσκεται ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του Χοκάιντο, της μεγαλύτερης ιαπωνικής νομαρχίας.

Η διαμάχη για τα νησιά, γνωστά ως Κουρίλες στη Ρωσία και ως Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία, είναι τόσο έντονη ώστε η Μόσχα και το Τόκιο δεν έχουν υπογράψει ακόμη ειρηνευτική συμφωνία για το τέλος του πολέμου.

Το διάταγμα του Μεντβέντεφ είναι το πιο πρόσφατο βήμα σε μια ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα αναπτύσσει ορισμένα από τα πιο πρόσφατα αμυντικά πυραυλικά συστήματά της στα νησιά και σχεδιάζει να κατασκευάσει ναυτική βάση εκεί, παρόλο που συνεχίζει τις συνομιλίες για την εδαφική διαμάχη.

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για συνεργασία σχετικά με τα διαφιλονικούμενα νησιά και σε μια στιγμή που η Ρωσία ανησυχεί ότι η Ιαπωνία επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί το έδαφός της ως βάση για τη στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ στη βόρεια Ασία για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Σχετικά άρθρα