Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας: Έγκυος είμαι, όχι ανάπηρη – Έχω δουλειά μπροστά μου

Πρωθυπουργός Ν. Ζηλανδίας: Έγκυος είμαι, όχι ανάπηρη – Έχω δουλειά μπροστά μου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εγκυμοσύνη, Έγκυος, Νέα Ζηλανδία, Τζασίντα Άρντερν,

Ελαφρώς ξαφνιασμένη από το βάρος που δίνεται από τα ΜΜΕ στην εγκυμοσύνη της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είπε στον «Guardian»: «Έγκυος είμαι, όχι ανάπηρη. Όπως κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου» και πρόσθεσε: «Έχω δουλειά μπροστά μου για να αποδείξω ότι μπορώ να φέρω σε πέρας το έργο που έχω αναλάβει, και σκοπεύω να το πράξω, όπως και η κυβέρνηση».

Με το που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας την εγκυμοσύνη της, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν κατακλυστεί από αναλύσεις και σχολιασμούς για το «Πρώτο Μωρό». Τι κι αν η πρώτη προσπαθεί να στρέψει τα φώτα στο έργο της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης το οποίο έχει ξεκινήσει δυναμικά.

Όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, δημοσιογράφος είχε ρωτήσει την 37χρονη υποψήφια του Εργατικού Κόμματος αν θεωρεί ότι «είναι εντάξει για πρωθυπουργό να παίρνει άδεια μητρότητας κατά τη διάρκεια της θητεία της», η απάντησε που πήρε από την Τζασίντα Άρντεν ήταν αποστομωτική: «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2017 να υποστηρίζει κανείς πως οι γυναίκες πρέπει να απαντούν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις για την εργασία τους».

Λίγο προτού συμπληρώσει τρεις μήνες στην ηγεσία της Νέας Ζηλανδίας, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την χαρμόσυνη είδηση και προσπαθώντας να προλάβει πολλά σχόλια είπε ότι με τον σύντροφό της «θα είμαστε κι εμείς σαν τους άλλους γονείς που συνδυάζουν δύο ρόλους».

Η ανακοίνωση αποτελεί έκτοτε το πρώτο θέμα συζήτησης στα ενημερωτικά δελτία, καθώς και τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ εκτιμάται ότι περισσότερες από 800 εφημερίδες και περιοδικά παγκοσμίως έχουν αφιερώσει περισσότερο ή λιγότερο χώρο στην πρωθυπουργική εγκυμοσύνη.

Στη Νέα Ζηλανδία, η είδηση έχει συναρπάσει τους κατοίκους περισσότερο από κάθε άλλο πολιτικό γεγονός, με τις δημόσιες συζητήσεις να επικεντρώνονται στο τι μέλει γενέσθαι. Τηλεοπτικοί «ειδικοί» πιστεύουν ότι το «Πρώτο Μωρό» θα χαρίσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο κυβερνόν κόμμα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ηγεσίας της χώρας.

Ελαφρώς ξαφνιασμένη από το βάρος που δίνεται στην εγκυμοσύνη της, η Άρντεν είπε στον «Guardian»: «Έγκυος είμαι, όχι ανάπηρη. Όπως κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, συνεχίζω κανονικά τη ζωή μου» και πρόσθεσε: «Έχω δουλειά μπροστά μου για να αποδείξω ότι μπορώ να φέρω σε πέρας το έργο που έχω αναλάβει, και σκοπεύω να το πράξω, όπως και η κυβέρνηση».

Παρότι η ίδια ανακοίνωσε ότι θα πάρει μόλις έξι εβδομάδες άδεια μητρότητας, η κυβέρνησή της έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας για τους εργαζόμενους γονείς σε μια προσπάθεια να τους στηρίξει περαιτέρω μέσω της επέκτασης της περιόδου γονικής άδειας επί πληρωμή, η οποία σήμερα αγγίζει τις 18 εβδομάδες.

«Η Άρντεν βρίσκεται στο χώρο της πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε από μελέτες ότι δεν υπάρχει η τέλεια χρονική περίοδος για να κάνει κανείς μωρό [στην πολιτική], και είναι πιθανότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες να μην κάνουν παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ένα «φιλικό προς τις μητέρες» επάγγελμα.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι πάει κόντρα στο κατεστημένο και καθιστά την ισότητα των φύλων ένα τεράστιο δημόσιο αγαθό, άθελά της ή μη», εκτιμά η Τζένιφερ Κέρτιν, καθηγήτρια πολιτικής ανάλυσης στο πανεπιστήμιο του Ώκλαντ.

Σχετικά άρθρα