Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ράμα και Θάτσι επέκριναν την άρνηση του Ιβάνοφ να αναγνωρίσει τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα στα Σκόπια

Ράμα και Θάτσι επέκριναν την άρνηση του Ιβάνοφ να αναγνωρίσει τα αλβανικά ως επίσημη γλώσσα στα Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλβανοί, Βαλκάνια, Γκιόργκι Ιβάνοφ, Έντι Ράμα, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Χασίμ Θάτσι,

Η άρνηση του Σκοπιανού Προέδρου να υπογράψει τον «νόμο για τις γλώσσες», που αναγνωρίζει την αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα των Σκοπίων, προκάλεσε την αντίδραση του Αλβανού προέδρου του Κοσσυφοπεδίου (Κόσοβου) Χασίμ Θάτσι.

Σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle, ο Χασίμ Θάτσι επέκρινε την απόφαση του Γκιόργκι Ιβάνοφ να μην υπογράψει τον «νόμο για τις γλώσσες», δηλώνοντας ότι «η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εμποδιστεί», ενώ για το ίδιο θέμα πήρε θέση και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους «Αλβανούς στη «Μακεδονία».

Ο Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε την απόφαση του Γκιόργκι Ιβάνοφ «ατυχή» και «λυπηρή», προσθέτοντας ότι «το ζήτημα θα κλείσει μια για πάντα, ανεξάρτητα από τη γνώμη του».

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο νόμος θα ψηφιστεί (επιστρέφει στη σκοπιανή Βουλή για νέα ψηφοφορία) και, σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος για τις γλώσσες εισάγει διακρίσεις εις βάρος των άλλων εθνοτικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ. Επίσης διαφωνεί με τα δίγλωσσα γραμματόσημα και με τη χρήση των συμβόλων της αλβανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε χαρτονομίσματα, κέρματα και γραμματόσημα.

Ωστόσο, ο Σκοπιανός Πρόεδρος δεν έχει αντιρρήσεις για τη διγλωσσία στα διακριτικά των αστυνομικών στολών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των πυροσβεστών στην πόλη των Σκοπίων και στους δήμους όπου οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% του πληθυσμού.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε σε αλβανικά ΜΜΕ ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους Αλβανούς στην ΠΓΔΜ. Απαντώντας στις κατηγορίες των Ρώσων ότι το κόμμα του υποκίνησε το ζήτημα της διγλωσσίας στα Σκόπια, απάντησε ότι είναι υπερήφανος που τον κατηγορούν επειδή υπερασπίζεται τους Αλβανούς.

Σχετικά άρθρα