Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Λαβρόφ διέψευσε ότι αποσύρθηκαν οι Ρώσοι στρατιώτες από τον κουρδικό θύλακα της Εφρίν

Ο Λαβρόφ διέψευσε ότι αποσύρθηκαν οι Ρώσοι στρατιώτες από τον κουρδικό θύλακα της Εφρίν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διέψευσε ότι η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, ώστε να διευκολύνει την αναγγελθείσα τουρκική εισβολή στον κουρδικό θύλακα, μεταδίδει το Sputnik.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Σεργκέι Λαβρόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την Εφρίν, είδηση που μετέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU αλλά και τοπικά ΜΜΕ από την εμπόλεμη Συρία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι η τουρκική εισβολή στην Εφρίν «έχει ντε φάκτο αρχίσει», με βομβαρδισμούς των κουρδικών θέσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν είχαν ακόμα κινηθεί χερσαία στρατεύματα.

Την Πέμπτη ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ και ο διοικητής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας, MİT, Χακάν Φιντάν, βρέθηκαν στη Μόσχα για να ζητήσουν «άδεια» από τους Ρώσους να εισβάλουν στην Εφρίν.

Η τουρκική πλευρά άφησε την Πέμπτη να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Εφρίν, για να μην βρεθούν στην εμπόλεμη ζώνη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από το στρατόπεδό τους στην Εφρίν, όμως οι απόψεις διίσταντο.

Άλλες πηγές έλεγαν ότι πήγαν στο Χαλέπι, που τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, άλλες ότι στρατοπέδευσαν σε νέα τοποθεσία στην ύπαιθρο της Εφρίν.

Σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων είναι δεδομένη, αφού επιβεβαιώνεται και από συριακές κυβερνητικές πηγές.

Προφανώς οι Ρώσοι, αντιμέτωποι με την παγκόσμια κατακραυγή, ότι εγκαταλείπουν τους Κούρδους που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος στην επιθετικότητα του Ερντογάν, ανασκευάζουν.

Μόνο οι επόμενες ώρες θα δείξουν πραγματικά που ακριβώς βρίσκονται οι Ρώσοι στον χάρτη της βορειοδυτικής Συρίας και συγκεκριμένα της Εφρίν.

Σχετικά άρθρα