Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λειτουργεί ξανά η πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν της Ιορδανίας

Λειτουργεί ξανά η πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν της Ιορδανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιορδανία, Ισραήλ, Ισραηλινή Πρεσβεία,

Το Ισραήλ ζήτησε επισήμως συγγνώμη από το Αμάν για τον θάνατο δύο Ιορδανών μέσα στην πρεσβεία του, τον περασμένο Ιούλιο καθώς και ενός δικαστή, ο οποίος σκοτώθηκε στα σύνορα των δύο χωρών το 2014 και δήλωσε έτοιμο να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Αμέσως μετά το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ξαναλειτουργήσει άμεσα η πρεσβεία του στο Αμάν.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοχάμεντ Μομάνι είπε ότι η η χώρα του “έλαβε μια επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ που εκφράζει τη βαθύτατη λύπη και συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης για το επεισόδιο που συνέβη τον Ιούλιο (του 2017) στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν και προκάλεσε τον θάνατο δύο Ιορδανών πολιτών καθώς και για τον θάνατο του Ιορδανού δικαστή Ράεντ Ζέιτερ.

Σύμφωνα με το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο Petra, το Ισραήλ δεσμεύτηκε «να αποζημιώσει τις οικογένειες των τριών μαρτύρων».

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούσαν περίοδο έντασης από τις 23 Ιουλίου, όταν ένας Ισραηλινός φρουρός ασφαλείας σκότωσε δύο Ιορδανούς πολίτες μέσα στον περίβολο της ισραηλινής πρεσβείας. Η πρέσβειρα Εϊνάτ Σλέιν και τέσσερα μέλη της διπλωματικής αποστολής στην Ιορδανία, συμπεριλαμβανομένου και του φρουρού που εμπλέκεται στην υπόθεση, έφυγαν από το Αμάν μετά το επεισόδιο αυτό.

Το 2014, ο θάνατος του δικαστή Ράεντ Ζέιτερ, ο οποίος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες σε μια μεθοριακή διάβαση μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στην Ιορδανία.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει ότι οι δύο χώρες «κατέληξαν σε συμφωνία» για τα δύο επεισόδια και ότι η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία θα ξαναλειτουργήσει άμεσα.

Σχετικά άρθρα