Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν απείλησε ξανά με επίθεση τους Κούρδους στη βορειοδυτική Συρία (χάρτης)

Ο Ερντογάν απείλησε ξανά με επίθεση τους Κούρδους στη βορειοδυτική Συρία (χάρτης)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφρίν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε για μια ακόμη φορά τους Κούρδους που ελέγχουν την περιοχή της Εφρίν, στο άκρο της βορειοδυτικής Συρίας, ότι θα τους επιτεθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει στρατιωτική επιχείριση ενάντια στις υποστηριζόμενες από της ΗΠΑ, υπό κουρδική διοίκηση, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην Εφρίν, εάν δεν αποσυρθούν από την περιοχή. Ζήτησε δηλαδή από τους Κούρδους να παραδώσουν την Εφρίν στον τουρκικό στρατό και τους μισθοφόρους του.

«Εάν οι τρομοκράτες [οι Κούρδοι] δεν παραδοθούν, θα τους πατάξουμε», δήλωσε ο Ερντογάν σε μια συνάντηση με μέλη του ισλαμιστικού κόμματός του στην πόλη Ελαζίγκ στην ανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδουν το Reuters και το ιρανικό Press TV.

Η όρεξη όμως του Ερντογάν δεν περιορίζεται μόνο στην Εφρίν. Θέλει και την πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται επίσης στη βορειοδυτική Συρία και τελεί υπό κουρδική διοίκηση. Μάλιστα ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο στρατός του θα συνθλίψει τους Κούρδους μέσα σε μια εβδομάδα.

Βεβαίως στο παρελθόν, ο στρατός του πολιορκούσε το Ισλαμικό Κράτος στην Αλ Μπαμπ επί τρεις μήνες και τελικά πλήρωσε λύτρα στους τζιχαντιστές για να του παραδώσουν την πόλη. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς ο Ερντογάν θα συνθλίψει τους Κούρδους, που είναι οπλισμένοι σαν αστακοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα εδάφη τους στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν θέλει να διώξει τους Κούρδους από την Εφρίν, για να μην απειλούν με έξοδο στη Μεσόγειο από την Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα και επίσης θέλει να τους διώξει και από τη Μανμπίτζ ώστε να τους περιορίσει ανατολικά του Ευφράτη.

Ο τρόμος του Ερντογάν είναι ότι οι Κούρδοι από την Εφρίν και τη Μανμπίτζ στο μέλλον θα πυροδοτήσουν τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα