Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tι προβλέπει η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία

Tι προβλέπει η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, ESM, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, Μάρτιν Σουλτς,

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

«Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία» για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Το κεφάλαιο του κειμένου της συμφωνίας για την Ευρώπη αποτελεί απάντηση στις προτάσεις του Παρισιού για την ενίσχυση της Ευρώπης.

Στην 30σελιδη συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του “μεγάλου” συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Πώς θα δώσουν το «πράσινο φως» τα τρία κόμματα

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.

Στενή συνεργασία με τη Γαλλία επί των ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων

Οι χριστιανικές ενώσεις και οι σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωζώνης με στενή συνεργασία με τη Γαλλία, σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των CDU, CSU, SPD για την συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι τρεις πλευρές δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν την γερμανική συμβολή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τα τρία κόμματα είναι προσηλωμένα στην ανάπτυξη κοινών θέσεων με τη Γαλλία επί όλων των σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων.

Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των προσφύγων στους 200.000 ετησίως και ορίζει ότι 1.000 άνθρωποι μηνιαίως θα επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για την επανένωση των οικογενειών.

Μετασχηματισμός του ESM

Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία (CDU/CSU, SPD) επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την ευρωζώνη.

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Συνοπτικά η συμφωνία

– Δεν θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις

– Οι συντάξεις παραμένουν στο 48% του μέσου όρου του μισθού

– Συμφωνία για τους πρόσφυγες ετησίως δέχονται είσοδο 220.000

– Οσον αφορά την επανένωση οικογενειών για πρόσφυγες οριζεται σε 1000 άτομα μηνιαίως

– Σχεδιασμός για ίδια εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία όμοια εργαζομενων και εργοδοτών

– Στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη

– Σχεδιασμός Προϋπολογισμού για Επενδύσεις για την Ευρωζώνη

– Aύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Ενδυνάμωση συνεργασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ακραίας φοροαποφυγής

– Μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σχετικά άρθρα