Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Πακιστάν διέκοψε κάθε στρατιωτική και κατασκοπευτική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Το Πακιστάν διέκοψε κάθε στρατιωτική και κατασκοπευτική συνεργασία με τις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Πακιστάν, Τζιχαντιστές,

Η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Πακιστάν Χουράμ Νταστζίρ Χαν.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Ισλαμαμπάντ, ο Πακιστανός Υπουργός Άμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το Πακιστάν ως «αποδιοπομπαίο τράγο» για τις στρατιωτικές τους αποτυχίες στο Αφγανιστάν, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει σε αυτό τον πόλεμο.

«Αναστείλαμε κάθε συνεργασία μας [με τις ΗΠΑ] του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Το Πακιστάν δεν ζητά να αμείβεται για τις θυσίες του αλλά θέλει να αναγνωρίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πακιστανός Υπουργός, προσθέτοντας ότι για πολλούς Πακιστανούς είναι υποτιμητικό να μην αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ο ρόλος του Πακιστάν στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων στο έδαφός του.

Επιπλέον ο Χαν πρόσθεσε ότι το Πακιστάν δεν θα επιτρέψει να επεκταθεί ο αφγανικός πόλεμος στην πακιστανική επικράτεια, αναφερόμενος στο αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα αεροπορικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ντρον), σε στόχους τζιχαντιστών, κατά μήκος της πακιστανικής παραμεθορίου με το Αφγανιστάν.

Η παραπάνω αντίδραση του Πακιστάν θεωρείται απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την πρωτοχρονιά, που κατηγόρησε το Πακιστάν ότι δεν καταπολεμά αρκετά τους ισλαμιστές τρομοκράτες που βρίσκονται στο έδαφός του. Επιπλέον ο Αμερικανός Πρόεδρος «πάγωσε» και μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν απάντησε ότι δεν έχει ανάγκη την αμερικανική βοήθεια, σημειώνοντας ότι ο πακιστανικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας σχεδόν πάντα δίνεται με τοπικούς πακιστανικούς πόρους έτσι κι αλλιώς.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα αποζημιώσει το Πακιστάν για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από την πλευρά του για λογαριασμό των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η υποσχεθείσα αποπληρωμή 900 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον προς το Ισλαμαμπάντ ξαφνικά ακυρώθηκε.

Σχετικά άρθρα