Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι ζητούν από τις ΗΠΑ να τους παραδώσουν μάρτυρα και κατηγορούν CIA και FBI για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Οι Τούρκοι ζητούν από τις ΗΠΑ να τους παραδώσουν μάρτυρα και κατηγορούν CIA και FBI για σχέσεις με τον Γκιουλέν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, FBI - Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, Τουρκία,

Οι τουρκικές Αρχές ετοιμάζουν ένα αίτημα έκδοσης του Χουσεΐν Κορκμάζ, μάρτυρα κατηγορίας στη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Την Τετάρτη, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε τον Αττίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ένοχο για τις πέντε από τις έξι κατηγορίες που τον βάρυναν, μεταξύ των οποίων για αυτήν την τραπεζικής απάτης, όπως και αυτήν της συνωμοσίας.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη» και «ντροπή για την δικαιοσύνη», ζητώντας από το δικαστήριο να την ανακαλέσει.

Ο Κορκμάζ, πρώην αστυνομικός ερευνητής, κατέθεσε στη δίκη ότι διέφυγε από την Τουρκία διότι φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή ηγήθηκε το 2013 μιας έρευνας για διαφθορά στην οποία ενέχονταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Πρόσθεσε ότι πήρε τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει μαζί του.

Το πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης του.

Ο ίδιος κατέθεσε ότι έλαβε 50.000 δολάρια από το FBI και οικονομική βοήθεια από αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, με επιστολή του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζεφ Σέσιονς, ζήτησε την επιστροφή του Κορκμάζ στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον «φυγά και ύποπτο τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες».

Σε σχόλιο που έκανε νωρίτερα σήμερα στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της αμερικανικής δικαιοσύνης αποδεικνύει σαφώς ότι η CIA και το FBI, είχαν συνεργαστεί με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα