Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία προσπαθεί να “ξεσηκώσει” όλο τον μουσουλμανικό κόσμο για την Ιερουσαλήμ

Η Τουρκία προσπαθεί να “ξεσηκώσει” όλο τον μουσουλμανικό κόσμο για την Ιερουσαλήμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισραήλ, Κωνσταντινούπολη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μέση Ανατολή, Μουσουλμάνοι, Ντόναλντ Τραμπ, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η Τουρκία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους σήμερα στην έναρξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας των ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Εμείς που αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης πρέπει να παρακινήσουμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που μετρά 57 μέλη.

Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η κοινότητα των μουσουλμάνων δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή”

«Η κοινότητα των μουσουλμάνων δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτή την απόφαση. Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι άκυρη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του Τραμπ προκάλεσε  διαδηλώσεις οργής σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν, ελπίζει να ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο πίσω από τη σκληρή γραμμή του απέναντι στην αμερικανική απόφαση.

Όμως το έργο του αναμένεται να είναι δύσκολο, καθώς ο μουσουλμανικός κόσμος είναι βαθιά διχασμένος και πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, επιθυμούν να καλλιεργήσουν καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, κυρίως απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το Ιράν.

Σχετικά άρθρα