Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νετανιάχου σε ΕΕ για την Ιερουσαλήμ: Κάντο όπως ο Τραμπ

Νετανιάχου σε ΕΕ για την Ιερουσαλήμ: Κάντο όπως ο Τραμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ,

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ επαίνεσε ο Ισραληνικός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ εκτίμησε πως και η Ευρώπη θα αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισράηλ.

«Καθιστά δυνατή την ειρήνη διότι η αναγνώριση της πραγματικότητας είναι η ουσία της ειρήνης, το θεμέλιο της ειρήνης», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Νετανιάχου λίγο πριν την συνάντησή του με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει τώρα προσπάθεια να προωθηθεί μια νέα ειρηνευτική πρόταση από την Αμερικανική κυβέρνηση. Νομίζω πως θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Νομίζω πως θα πρέπει να δούμε τι παρουσιάζεται και να δούμε αν μπορούμε να προωθήσουμε αυτή την ειρήνη».

Κατά τον κ. Νετανιάχου, την κίνηση του κ. Τραμπ, την οποία έχουν καταδικάσει οι Παλαιστίνιοι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει να την μιμηθεί η Ευρώπη.

«Είναι καιρός οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το Εβραϊκό κράτος και να αναγνωρίσουν το γεγονός πως έχει την πρωτεύουσά του. Λέγεται Ιερουσαλήμ», είπε.

«Πιστεύω πως, αν και δεν έχουμε ακόμα συμφωνία, αυτό θα συμβεί στο μέλλον. Πιστεύω πως όλες, ή οι περισσότερες, Ευρωπαϊκές χώρες θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ, θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα εμπλακούν ενεργά μαζί μας για την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλωσορίζοντας τον κ. Νετανιάχου –τον πρώτο Ισραηλινό πρωθυπουργό που επισκέπτεται την ΕΕ μετά από 22 χρόνια- δήλωσε πως το μπλοκ θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την «διεθνή πλειοψηφούσα γνώμη» για την Ιερουσαλήμ.

Επανέλαβε την δέσμευση της ΕΕ για μια λύση δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να βρει μια βιώσιμη λύση στο θέμα της σύγκρουσης με τους παλαιστίνιους. Η ΕΕ, τόνισε, θα ενισχύσει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες και θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τον επόμενο μήνα.

Καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των Εβραίων σε άλλες περιοχές του κόσμου, περιλαμβανομένης της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός ηγέτης τόνισε τη συνεργασία της χώρας του με την Ευρώπη, λέγοντας πως η συνεργασία σε θέματα πληροφόρησης βοήθησε ώστε να αποτραπούν επιθέσεις ενόπλων ενώ ο ρόλος του στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή απέτρεψε την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Τόνισε επίσης την οικονομική συμβολή του Ισραήλ στις νέες τεχνολογίες. Η κ. Μογκερίνι είπε πως η ΕΕ και το Ισραήλ είναι «φίλοι και εταίροι»

Σχετικά άρθρα