Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμμάχησαν Ερντογάν και Ροχανί απέναντι στις “προβοκατόρικες ενέργειες” των ΗΠΑ με την Ιερουσαλήμ

Συμμάχησαν Ερντογάν και Ροχανί απέναντι στις “προβοκατόρικες ενέργειες” των ΗΠΑ με την Ιερουσαλήμ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ιράν, Ισραήλ, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χασάν Ροχανί,

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ροχανί και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η Ιερουσαλήμ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Παλαιστίνης και κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ, καλώντας όλες της ισλαμικές χώρες και τις χώρες που “επιδιώκουν την ειρήνη” να είναι ενωμένες και ομόθυμες απέναντι στις “προβοκατόρικες ενέργειες της Ουάσιγκτον”.

Οι δύο ηγέτες, που τηλεφωνήθηκαν την Τετάρτη, συμφώνησαν ότι η αμερικανική απόφαση είναι “λαθεμένη, παράνομη, προκλητική” για αυτό όλες οι ισλαμικές χώρες πρέπει να είναι ενωμένες και ομόθυμες και να αναλάβουν σοβαρές δράσεις.

Ο Ιρανός Πρόεδρος είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι “σήμερα, μία από τις προτεραιότητες του ισλαμικού κόσμου είναι το Παλαιστινιακό Ζήτημα, η Ιερουσαλήμ και η αντιμετώπιση των λανθασμένων ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος. Καλούμε όλες τα ισλαμικά έθνη και τα άλλα έθνη του κόσμου που επιδιώκουν την ειρήνη να αντιδράσουν σε αυτές τις παράνομες πράξεις”.

Υπογράμμισε ότι η περιοχή χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια και αυτές οι λαθεμένες και παράνομες ενέργειες μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την Παλαιστίνη και ολόκληρη την περιοχή, τονίζοντας ότι “βεβαίως, το σιωνιστικό καθεστώς είναι ευθέως υπεύθυνο για όλη την αστάθεια και την ανασφάλεια”.

Ο Χασάν Ροχανί είπε ακόμα ότι η ευθύνη των ισλαμικών χωρών και των μουσουλμάνων προς την Ιερουσαλήμ είναι πολύ βαριά και δήλωσε: “Οι ισλαμικές χώρες και όλες οι ελεύθερες χώρες του κόσμου πρέπει να δράσουν τάχιστα ενάντια στην κίνηση της Ουάσιγκτον και να κινηθούν με αποφασιστικότητα για να τις αποτρέψουν”.

Ο Ιρανός Πρόεδρος ενημέρωσε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του συμφώνησε ότι ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ ενωμένος και τόνισε ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ συνιστά “παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Όποιος επιθυμεί σταθερότητα στην περιοχή δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Ιερουσαλήμ παίζει ρόλο κλειδί στην περιοχή και στον κόσμο”, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ως επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης κάλεσε σε Σύνοδο Κορυφής της μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σχετικά άρθρα