Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Νέμεσις”, 41 χρόνια μετά: Τα φρικτά βασανιστήρια που έκαναν στη δικτατορία της Αργεντινής

“Νέμεσις”, 41 χρόνια μετά: Τα φρικτά βασανιστήρια που έκαναν στη δικτατορία της Αργεντινής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αργεντινή, Βασανιστήρια, Δικαιοσύνη, Πολεμικό Ναυτικό, Φυλακές,

Σαράντα οκτώ πρώην στρατιωτικοί καταδικάστηκαν την Τετάρτη να εκτίσουν ποινές κάθειρξης-οι 29 ισόβιας κάθειρξης-για εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί στη σχολή μηχανικού (ESMA) του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, το σημαντικότερο κέντρο στο οποίο γίνονταν βασανιστήρια αντιφρονούντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983).

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ισόβια φιγουράρουν τρεις άνδρες που είχαν ήδη καταδικαστεί να παραμείνουν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους σε προηγούμενες δίκες για τα εγκλήματα της δικτατορίας.

Ο Αλφρέδο Αστίς, 67 ετών, που είχε την εποχή εκείνη το προσωνύμιο «ο ξανθός άγγελος του θανάτου», ο Χόρχε Ακόστα, 76 ετών, ο Ρικάρντο Καβάλο, 66 ετών.

Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για μια σειρά εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί την εποχή εκείνη στις εγκαταστάσεις της ESMA: βασανισμούς πολιτικών κρατούμενων, εξωδικαστικές εκτελέσεις, κλοπές βρεφών-πολλές γυναίκες είχαν γεννήσει κατά τη διάρκεια της κράτησής τους-και τις διαβόητες «πτήσεις του θανάτου».

Για να εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος οι άνθρωποι που κρατούνταν στην ESMA, η οποία βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες, οι στρατιωτικοί τους πέταγαν ζωντανούς από αεροσκάφη στη θάλασσα ή στον Ρίο ντε λα Πλάτα.

Οι 48 στρατιωτικοί καταδικάστηκαν έπειτα από μια διαδικασία γιγαντιαίων διαστάσεων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της δικαιοσύνης της Αργεντινής, που αφορούσε 789 φακέλους για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην ESMA και είχε συνολικά 54 κατηγορούμενους, οι έξι από τους οποίους αθωώθηκαν.

Το δικαστήριο επέβαλε 29 ποινές ισόβιας κάθειρξης και καταδίκασε άλλους 19 απόστρατους σε ποινές 8 ως 25 ετών.

Οι Αστίς και Ακόστα κρίθηκαν μεταξύ άλλων ένοχοι για την εξαφάνιση, το 1977, της 17χρονης Σουηδέζας Ντάγκμαρ Χαγκελίν.

Σχετικά άρθρα