Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος στο Κάιρο για το πώς θα “καταπολεμήσει το Ιράν”

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος στο Κάιρο για το πώς θα “καταπολεμήσει το Ιράν”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, Αραβικός Σύνδεσμος, Ιράν, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Χάλεντ Μπιν Άχμαντ Αλ Χαλίφα,

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντιούνται εκτάκτως στο Κάιρο της Αιγύπτου την Κυριακή για να συζητήσουν το “πώς θα καταπολεμήσουν τη διείσδυση του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής”.

Τη συνάντηση ζήτησε η Σαουδική Αραβία, υποστηριζόμενη στο αίτημά της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

Το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για έκτακτη συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών οφείλεται σε δύο περιστατικά: α) Στον ιρανικής κατασκευής βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν στις 4 Νοεμβρίου οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης με στόχο το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ριάντ και β) σε μια έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου του Μπαχρέιν, περιστατικό για το οποίο κατηγορήθηκε ως υπεύθυνο το Ιράν.

Πρόσφατα ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε το Ιράν για ευθεία στρατιωτική επιθετικότητα ενάντια στο βασίλειό του προμηθεύοντας τους Χούτι με βαλλιστικούς πυραύλους.

Στο υπόμνημα της Σαουδικής Αραβίας προς τον Αραβικό Σύνδεσμο, με το οποίο ζήτησε την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι η χώρα δέχτηκε επίθεση “σαμποτάζ” και “τρομοκρατίας” στον αγωγό, που είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή παύση μεταφοράς πετρελαίου από την επικράτειά της.

Στο ίδιο υπόμνημα κατηγορείται το Ιράν ότι υπονομεύει την ασφάλεια και την ειρήνη όχι μόνο στην ευρύτερη αραβική επικράτεια αλλά παγκοσμίως.

Νωρίτερα ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Άντελ Αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στις “εχθρικές ενέργειες” του Ιράν.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η ιρανική ανάμιξη στην περιοχή βλάπτει τις γειτονικές της χώρες και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, σεΐχης Χαλέντ Μπιν Αχμέντ Αλ Χαλίφα, τουίταρε ότι το Ιράν είναι “η πραγματική απειλή για την περιοχή”.

Το Σάββατο ο Αλ Χαλίφα κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την έκρηξη στον πετρελαϊκό αγωγό.

“Η απόπειρα να ανατιναχτεί ο Σαουδο-Μπαχρεϊνικός αγωγός συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά του Ιράν που αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να ζημιώσει την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία”, έγραψε ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν.

Σχετικά άρθρα