Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πραξικόπημα Ζιμπάμπουε: Σε κατ’οίκον περιορισμό ο Μουγκάμπε

Πραξικόπημα Ζιμπάμπουε: Σε κατ’οίκον περιορισμό ο Μουγκάμπε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρματα Μάχης, Αφρική, Ζιμπάμπουε, Πραξικόπημα,

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ζιμπάμπουε, μία μέρα αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία υποστηρίζοντας ότι διεξαγάγει μια στοχευμένη εκστρατεία εναντίον «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που κυβερνά τη χώρα της νότιας Αφρικής επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Μουγκάμπε.

Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, η Γκρέις, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί.

Μέσα ενημέρωσης της περιοχής ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής έφθασαν στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, το βράδυ της Τετάρτης απεσταλμένοι του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, και ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Μουγκάμπε, όσο και με τους στρατηγούς.

Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Ζούμα απηύθυνε νωρίτερα μια έκκληση για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στη χώρα, που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική και βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Μουγκάμπε είπε στον Ζούμα σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο στρατός διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος για πολλούς στην Αφρική παραμένει ένας ήρωας του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, χαρακτηρίζεται αντίθετα από πολλές κυβερνήσεις στη Δύση ένας τύραννος που χειρίστηκε με καταστροφικό τρόπο την οικονομία του πάλαι ποτέ σιτοβολώνα της περιοχής και δεν δίστασε να ασκήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία της πρώην αποικίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα κρίση στη Ζιμπάμπουε άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μουγκάμπε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του και προαλειφόμενο διάδοχό του, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, επειδή έκρινε πως δεν ήταν «πιστός» στον ίδιο.

Οι στρατηγοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στην Γκρέις Μουγκάμπε για να διαδεχθεί τον σύζυγό της στην προεδρία και διεμήνυσαν ότι ήταν έτοιμοι να «επέμβουν» εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα δεν σταματούσαν.

Άρματα μάχης έκλεισαν ξανά δρόμους αφού έπεσε το σκοτάδι και στρατιώτες με αυτόματα στα χέρια έκαναν περιπολίες στη Χαράρε.

Σχετικά άρθρα