Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραιτήθηκε ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας – Τον “έφαγαν” τα καρτέλ και ο Ράμα;

Παραιτήθηκε ο Αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας – Τον “έφαγαν” τα καρτέλ και ο Ράμα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βίσο Αγιάζι Λίκα, Εμπόριο Ναρκωτικών, Έντι Ράμα, Καρτέλ, Καρτέλ Ναρκωτικών, Κατασκοπεία, Λουλζίμ Μπασά, Μυστικές Υπηρεσίες Αλβανίας SHISH, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ναρκωτικά, Σαϊμίρ Ταχίρι, Σαλί Μπερίσα, Χελιντόν Μπέντο,

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην Αλβανία η παραίτηση του αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, των SHISH, Βίσο Αγιάζι Λίκα.

Η αντιπολίτευση συνδέει την παραίτηση του Αρχηγού με έρευνες που στρέφονται ενάντια στα καρτέλ ναρκωτικών εμπλέκοντας και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι ο Αρχηγός παραιτήθηκε επειδή δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, εξ αιτίας των Εκθέσεων που είχε προετοιμάσει η Υπηρεσία για τη συνεργασία της Αστυνομίας με τα κυκλώματα ναρκωτικών.

Ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με το Μπάσα, ήταν ο πρώτος που ζητούσε την απομάκρυνση του Βίσο Αγιάζι Λίκα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Αγιάζι πλήρωσε το τίμημα των καταγγελιών του εναντίον του Ράμα, του αδελφού του Όλσι Ράμα και του τέως υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, για διασυνδέσεις με τα κυκλώματα των ναρκωτικών.

Ο Βίσο Αγιάζι Λίκα υπέβαλε την παραίτηση του μετά από πέντε χρόνια θητείας.

Διορίστηκε Αρχηγός το 2012 και θεωρούνταν από τη κυβέρνηση του Έντι Ράμα άνθρωπος του Μπερίσα. Ο Έντι Ράμα είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να τον αντικαταστήσει δίχως επιτυχία.

Το 2013 έγινε θόρυβος στη Βουλή εξαιτίας φημών που ήθελαν τον Βίσο Αγιάζι Λίκα να παρακολουθεί για λογαριασμό του Μπερίσα πολιτικούς της τότε αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βορειοηπειρώτη βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αλβανία εκτιμούν ότι η παραίτηση του Βίσο Αγιάζι Λίκα εξυπηρετεί τον Έντι Ράμα, διότι τώρα έχει την ευκαιρία να θέσει υπό τον έλεγχό του και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο Βίσο Αγιάζι Λίκα κανονικά δεν είχε λόγους να παραιτηθεί. Οι προειδοποιήσεις του για τη μαζική καλλιέργεια κάνναβης επαληθεύτηκαν, άρα ήταν δικαιωμένος.

Η φυγή του σημειώθηκε σε μια χρονική περίοδο που ο ρόλος του, της Υπηρεσίας του και της Εισαγγελίας στο σκάνδαλο με το καρτέλ ναρκωτικών των Χαμπίλαϊ και τις σχέσεις του με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ταχίρι, είναι κομβικός, η απομάκρυνσή του τώρα, και του Γενικού Εισαγγελέα Λάλα το Δεκέμβριο, διότι λήγει η θητεία του, θέτουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, δύο πολύ σημαντικούς θεσμούς εφαρμογής του νόμου, την Εισαγγελία και τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ο Έντι Ράμα πρότεινε για νέο Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας τον νυν Υπαρχηγό, Χελιντόν Μπέντο, που διορίστηκε πριν 18 μήνες σ΄ αυτό το αξίωμα.

Ποιος είναι ο Χελιντόν Μπέντο: Γεννήθηκε στην Κορυτσά στις 12 Μαΐου 1971, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Διορίστηκε στην Υπηρεσία το 1996.

Την περίοδο 1991 – 1993 ήταν κατά περιόδους μετανάστης στην Ελλάδα, έζησε στην Εύβοια, στη Λούτσα και στην Αθήνα. Στη χώρα μας βαφτίστηκε και Ορθόδοξος χριστιανός με το όνομα Ιωάννης. Μιλάει αγγλικά και ελληνικά.

Σχετικά άρθρα