Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των Ιρακινών – Οι Πεσμεργκά αποσύρθηκαν – Φόβος στον κουρδικό πληθυσμό

Το Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των Ιρακινών – Οι Πεσμεργκά αποσύρθηκαν – Φόβος στον κουρδικό πληθυσμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν (KDP), Ιράκ, Κιρκούκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), Πεσμεργκά, Τζιχαντιστές,

Η ιρακινή σιιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι) με ανακοίνωσή της εξύμνησε τους Κούρδους Πεσμεργκά της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν (PUK), οι οποίοι αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους στο Κιρκούκ και έτσι επέτρεψαν στις ιρακινές δυνάμεις να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Η Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι επαινεί τους Πεσμεργκά του PUK που με τη στάση τους διασφάλισαν τα συμφέροντα του Ιράκ και πήραν αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να διχοτομήσουν τη χώρα.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν και η Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν έχουν δικές τους μονάδες Πεσμεργκά, οι οποίοι αν και επισήμως αποτελούν κοινό στρατό, στην πραγματικότητα ελέγχονται από τις κομματικές ηγεσίες τους.

Σύμφωνα με κουρδικά Μέσα του ιρακινού Κουρδιστάν, οι Ιρακινοί σιίτες κατέλαβαν το Κιρκούκ τη Δευτέρα όταν μια φράξια μέσα στην Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν, στην οποία ηγείται ο Μπαβέλ Ταλαμπανί και ο Λαχούρ Τζανγί, αμφότεροι μέλη της οικογένειας του Τζαλάλ Ταλαμπανί, απέσυραν από την πόλη τις δυνάμεις Πεσμεργκά που είχαν υπό τις εντολές τους.

Πριν την πτώση της πόλης στους παραστρατιωτικούς Ιρακινούς αλλά και μετά, πολλοί Κούρδοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κιρκούκ φοβούμενοι για τις ζωές τους. Εκατοντάδες αυτοκίνητα με αμάχους διέφυγαν προς τις κουρδικές περιοχές.

Οι Ιρακινοί παραστρατιωτικοί το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κατεβάσουν τις κουρδικές σημαίες από τα δημόσια κτίρια και να τοποθετήσουν στις θέσεις τους ιρακινές. Επίσης γράφουν στους τοίχους συνθήματα υπέρ του Ιράκ.

Το Κιρκούκ είναι μια πόλη που κατοικείται από Κούρδους, Άραβες και Τουρκμένους. Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή του Ιράκ που η Τουρκία θεωρεί ομογένειά της. Οι Τουρκμένοι του Κιρκούκ είναι και σιίτες στο θρήσκευμα, σε αντίθεση με την κυρίως σουνιτική Τουρκία, πράγμα που τους κάνει και συμμάχους του σιιτικού Ιράν. Οι Κούρδοι είναι η πλειονότητα των κατοίκων του Κιρκούκ.

Ιρακινοί παραστρατιωτικοί φωτογραφήθηκαν να προσβάλλουν τις σημαίες του Κουρδιστάν και των ΗΠΑ. Για τους άνδρες της Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι ΗΠΑ είναι κάτι σαν τον “σατανά”, παρά το γεγονός ότι υποστηρίχθηκαν από τον Διεθνή Συνασπισμό στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα