Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ανάπτυξη Κούρδων ανταρτών του PKK στο Κιρκούκ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου λέει η Βαγδάτη

Η ανάπτυξη Κούρδων ανταρτών του PKK στο Κιρκούκ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου λέει η Βαγδάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κιρκούκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πεσμεργκά,

Η ιρακινή κυβέρνηση κατηγόρησε τις Αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν ότι έφεραν μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην πόλη του Κιρκούκ, προειδοποιώντας ότι η ανάμιξή τους στο Κιρκούκ ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Το αδιέξοδο επιβεβαιώνεται και από την άλλη πλευρά καθώς η κουρδική ηγεσία απέρριψε τις «στρατιωτικές απειλές» των ιρακινών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων Πεσμεργκά και δεσμεύθηκαν να υπερασπιστούν το έδαφος που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο σε περίπτωση επίθεσης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Βαγδάτη θεωρεί «επικίνδυνη κλιμάκωση» και «κήρυξη πολέμου» την παρουσία «μαχητών που δεν ανήκουν στις τακτικές δυνάμεις ασφαλείας στο Κιρκούκ», αναφερόμενη στους άνδρες του PKK, μιας σοσιαλπατριωτικής οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τονίζεται σε όλους τους τόνους ότι η Βαγδάτη θα επιδιώξει να θέσει υπό τον έλεγχό της το Κιρκούκ και άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές, τις οποίες έχασε πριν από τρία χρόνια, όταν τις κατέλαβαν οι Κούρδοι Πεσμεργκά απωθώντας το Ισλαμικό Κράτος, όταν ο ιρακινός στρατός είχε καταρρεύσει ή είχε τραπεί σε άτακτη φυγή.

Σύμβουλος του προέδρου του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί διέψευσε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μαχητές του PKK στο Κιρκούκ.

Σχετικά άρθρα