Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ιστορία ενός εμίρη του Ισλαμικού Κράτους – Πώς ο αγράμματος Ελ Ελί έγινε “πρίγκιπας” του ISIS

Η ιστορία ενός εμίρη του Ισλαμικού Κράτους – Πώς ο αγράμματος Ελ Ελί έγινε “πρίγκιπας” του ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αιχμάλωτοι Πολέμου, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Ο τζιχαντιστής εμίρης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) Σαλίχ Χελέφ Ελ Ελί αιχμαλωτίστηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατά την πρόσφατη προέλασή τους στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ της Συρίας.

Αιχμάλωτος πλέον ο Ελ Ελί μίλησε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar News Agency (ANHA) για το πώς εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και πώς έγινε εμίρης (οπλαρχηγός) αν και είναι ένας απλοϊκός και δίχως μόρφωση άνδρας.

Ο Σαλίχ Χελέφ Ελ Ελί κατάγεται από την πόλη Κέρσα που βρίσκεται δυτικά της πόλης Ντέιρ Αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία. Γεννήθηκε το 1992.

Οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) τον αιχμαλώτισαν στην κωμόπολη Ελ Κουμπέρ, στην ύπαιθρο της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Μιλώντας στο ANHA ο Ελ Ελί είπε την ιστορία της ζωής του, πώς εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και πώς έγινε εμίρης.

Γνώρισε το Ισλαμικό Κράτος στις προσευχές της Παρασκευής

Ο Σαλίχ διηγήθηκε ότι αφού οι συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ, αυτός όπως και οι άλλοι κάτοικοι επισκέπτονταν τα τζαμιά για να ακούσουν τα κηρύγματα που γίνονταν από το Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε εκτεταμένη προπαγάνδα μέσω των τοπικών υποστηρικτών του και υποκινούσε τον ντόπιο πληθυσμό να ενταχθεί στις γραμμές της οργάνωσης.

Ο Ελ Ελί επηρεάστηκε βαθιά από τις συμμορίες του ISIS. Επειδή είναι εντελώς αγράμματος, ισχυρίζεται ότι δεν αντιλήφθηκε πλήρως το κήρυγμα της οργάνωσης και δεν κατανόησε για τι ακριβώς μιλούσαν. Ωστόσο εντάχθηκε.

Πέντε μήνες μετά την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, δύο ξαδέλφια του Ελ Ελί μπήκαν στην οργάνωση.

Και τα δύο ξαδέλφια υποβλήθηκαν σε στρατιωτική εκπαίδευση και έγιναν κανονικά μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Όταν ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους γύρισαν στο χωριό για να τους δουν οι συχωριανοί ως τζιχαντιστές και εκεί συνάντησαν τον Ελ Ελί.

“Συνάντησα τα δύο ξαδέλφια μου την πρώτη ημέρα της επίσκεψή τους. Μόλις είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο της στρατιωτικής εκπαίδευσης και μου άνοιξαν συζήτηση. Μιλήσαμε σχετικά με την εκπαίδευση, την οποία και οι δύο εξυμνούσαν, αλλά στάθηκαν και στη δύναμη που απέκτησαν προσωπικά. Είπαν ακόμα ότι υπήρχαν πολλά χρήματα”.

Ένταξη στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Ελ Ελί συνεχίζοντας τη μαρτυρία του, είπε ότι όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε πολλές πετρελαιοπηγές στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ είχε τη δυνατότητα να πληρώνει υψηλούς μισθούς στα μέλη του.

“Αποφάσισα να ενταχθώ και να βγάλω μερικά λεφτά. Έκανα μια επίσκεψη στον θείο μου στη Μαγιαντίν. Στην πόλη υπήρχαν κέντρα κατάταξης του ISIS. Ο θείος μου με έστειλε σε ένα κέντρο του ISIS στο χωριό Τσερνίγιε δυτικά της Ράκα”.

Εκεί ο Ελ Ελί πήρε στρατιωτική εκπαίδευση που διήρκησε 45 ημέρες. Υπήρχαν επίσης μαθήματα θεολογίας και ιστορίας του Ισλάμ. Μάθαιναν επίσης τους κανόνες του πολέμου και τους νόμους του Ισλαμικού Κράτους.

Εκεί οι τζιχαντιστές του είπαν ότι όλοι οι κάτοικοι της Συρίας είναι “άπιστοι” και έπρεπε να τους πολεμήσουν για να του φέρουν πίσω στο Ισλάμ.

Στη στρατιωτική του εκπαίδευση έμαθε πώς να χρησιμοποιεί ελαφρά και βαριά όπλα, πώς να ρίχνει με πυροβόλα και να κατασκευάζει εκρηκτικά.

Του έμαθαν επίσης πώς να χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και πώς να φυλάγεται από αεροπορικές επιδρομές.

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του εντάχθηκε στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους.

“Δεν κατάλαβα επαρκώς τη στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν ξέρω να γράφω και να διαβάζω έτσι κι αλλιώς. Δεν γνωρίζω την αλήθεια του Ισλάμ και την ιστορία του. Δεν μπορώ να διαβάσω το Ιερό Κοράνιο για να μάθω από αυτό. Στα μαθήματά τους διδάχτηκα ότι όλοι οι άνθρωποι της Συρίας είναι άπιστοι και έχουν απομακρυνθεί από τη θρησκεία, έπρεπε λοιπόν να πολεμήσουμε εναντίον τους για να τους φέρουμε πίσω στο πραγματικό Ισλάμ, σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό που υποτίθεται έπρεπε να κάνουμε ήταν να πολεμάμε όποιον δεν συμμμεριζόταν την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους”.

Σκότωσε 6 ανθρώπους, τους αποκεφάλισε και έτσι έγινε εμίρης

“Μου είπαν ότι ένας από τους όρους για να γίνει κάποιος εμίρης ήταν να αποκεφαλίσει έξι ανθρώπους. Έπεισα τον εαυτό μου με το επιχείρημα ότι θα κέρδιζα περισσότερα λεφτά και θα είχα περισσότερες γυναίκες. Υπήρχαν Σύροι στρατιώτες που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι στις μάχες στην Παλμύρα. Ο επικεφαλής μας εκείνη την εποχή ήταν ένας Τυνήσιος εμίρης που τον φώναζαν Έμπου Ελί Ελ Τουνίσι. Αφού είδε με τα μάτια του να σκοτώνω έξι αιχμαλώτους, με προήγαγε σε εμίρη”.

Στη συνέχεια, ως εμίρης πλέον, επέστρεψε στην πόλη Αλ Μαγιαντίν -της επαρχίας Ντέιρ Αλ Ζουρ- όπου συνάντησε έναν από τους ηγέτες του ISIS.

“Αυτός ο ηγέτης είχε καλυμμένο το πρόσωπό του. Δεν ξέρω ποιος ήταν και δεν μου είπε το όνομά του. Αυτός όρισε δύο στρατιώτες του χαλιφάτου για την προστασία μου και επίσης μου έδωσαν ένα καινούργιο αυτοκίνητο”.

Στη συνέχεια του ανέθεσαν να κυβερνά ορισμένα χωριά στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Σχετικά άρθρα