Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Καναδάς δέχθηκε 800 Κούρδους Γιαζίντι πρόσφυγες από το Ιράκ

Ο Καναδάς δέχθηκε 800 Κούρδους Γιαζίντι πρόσφυγες από το Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιαζίντι, Ιράκ, Ισλαμιστές, Καναδάς, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Πρόσφυγες, Τζιχαντιστές,

Περίπου 800 πρόσφυγες Κούρδους Γιαζίντι (ζωροαστριστές) από το βορειοδυτικό Ιράκ, υποδέχθηκε ο Καναδάς το τελευταίο διάστημα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν.

Το καναδικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει πριν από έναν χρόνο μια απόφαση με την οποία χαρακτήριζε «γενοκτονία» τις ωμότητες που υπέστησαν οι Γιαζίντι στο βορειοδυτικό Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος και υποσχόταν η χώρα να υποδεχθεί 1.200 «πολύ ευάλωτους επιζήσαντες».

«Είμαι σήμερα υπερήφανος που ανακοινώνω ότι περίπου 800 γυναίκες και κορίτσια, καθώς και άλλοι επιζήσαντες (των διωγμών) του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη φθάσει εδώ κι έχουν αρχίσει να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους στον Καναδά χάρη στην υποστήριξη ιδιωτών και κοινοτήτων», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Άχμεντ Χουσέν.

«Συνεχίζει να με εκπλήσσει η γενναιοδωρία και η συμπόνια που έδειξαν οι Καναδοί απέναντι σε αυτή την πολύ ευάλωτη (εθνοτική) ομάδα», πρόσθεσε ο Χουσέν, κι ο ίδιος πρόσφυγας από τη Σομαλία που μετεγκαταστάθηκε στον Καναδά.

Τον Αύγουστο του 2014 οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στους Γιαζίντι στην περιοχή του Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι εξτρεμιστές έσφαξαν χιλιάδες Γιαζίντι και πήραν σκλάβους χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, πουλώντας τις περισσότερες στα σκλαβοπάζαρα ως ερωτικές σκλάβες.

Οι μισές Γιαζίντι που σκλαβώθηκαν έχουν ελευθερωθεί, ωστόσο, περίπου 3.000 συνεχίζουν να ζουν στην αιχμαλωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή στο Ιράκ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2015, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί επίσης πάνω από 40.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Σχετικά άρθρα