Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κολέγιο στην Αυστραλία που προάγει τον διεθνισμό απονέμει το βραβείο “Βασιλιάς Κωνσταντίνος” προς… δόξα του τέως

Κολέγιο στην Αυστραλία που προάγει τον διεθνισμό απονέμει το βραβείο “Βασιλιάς Κωνσταντίνος” προς… δόξα του τέως
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Ελληνική Ομογένεια, Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ,

Μολονότι στην Ελλάδα η βασιλεία ως πολίτευμα καταργήθηκε με δημοψήφισμα το 1974 και έκτοτε καθιερώθηκε ως επίσημο πολίτευμα της χώρας η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ένα από τα μεγαλύτερα κολέγια στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας εξακολουθεί να αναγνωρίζει και να απευθύνεται στον τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, με τη βασιλική του ιδιότητα, γράφει η ομογενειακή αυστραλέζικη εφημερίδα Νέος Κόσμος.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει ο Νέος Κόσμος, ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας, ονόματι Round Square, χρησιμοποιεί σε όλα τα επίσημα διαδικτυακά του έγγραφα τον τίτλο, «Αυτού Μεγαλειότης Βασιλεύς Κωνσταντίνος» όταν αναφέρεται στον έκπτωτο μονάρχη.

Πιο συγκεκριμένα, γράφει ο Νέος Κόσμος, το ιδιωτικό ανεξάρτητο Westminster School, το οποίο ιδρύθηκε το 1961 και στο οποίο φοιτούν περίπου 1.100 παιδιά, απονέμει κάθε χρόνο στον καλύτερο μαθητή του, μετάλλιο προς τιμήν του τέως βασιλέως της Ελλάδας Κωνσταντίνου, το οποίο κατασκευάζει το μη κερδοσκοπικό παγκόσμιο εκπαιδευτικό δίκτυο Round Square και διανέμεται ετησίως κάθε Νοέμβριο σε όλα τα σχολεία-μέλη του ανά τον κόσμο.

«Το The King Constantine Medal απονέμεται σε έναν από τους μαθητές του κολεγίου μας κάθε Νοέμβριο και αποτελεί μια μορφή επιβράβευσης και αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς και προσπάθειας που έχει επιδείξει το συγκεκριμένο παιδί καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς» εξηγεί στον Νέο Κόσμο, ο επικεφαλής του Senior School του Κολλεγίου Westminster, David Wallage.

«Τα παιδιά αξιολογούνται από μια ηγετική ομάδα που αποτελείται από μαθητές και τον διευθυντή του κολλεγίου και τελικά το μετάλλιο, το οποίο είναι ισάξιο με το βραβείο Kurt Hahn και κάθε άλλο βραβείο που δίνει το κολέγιο μας, απονέμεται στον βραβευθέντα μαθητή ή στην βραβευθείσα μαθήτρια σε ειδική τελετή» εξηγεί ο κ. Wallage.

Σύμφωνα με τον τελευταίο μάλιστα, παρ’ ότι τα βασικά κριτήρια επιλογής των νικητών κάθε χρόνο είναι η συνολική απόδοσή τους, μείζονα ρόλο στην αξιολόγησή τους διαδραματίζει επίσης και το αν και το κατά πόσον κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι πράξεις και οι επιλογές κάθε μαθητή μέσα στο σχολικό περιβάλλον όχι μόνο εναρμονίζονταν αλλά και ενίσχυαν και προωθούσαν τις έξι βασικές αρχές που διέπουν το εκπαιδευτικό δίκτυο Round Square.

Σύμφωνα με τα όσα πρεσβεύει το παραπάνω δίκτυο, στόχος είναι οι μαθητές να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να θεωρούν τους εαυτούς τους παγκόσμιους πολίτες και να κοιτάζουν πέρα και πάνω από το φύλο, τάξη, φυλή, εθνικότητα και τον πολιτισμό όταν επιχειρούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη φύση.

Το Round Square, το οποίο ιδρύθηκε το 1966 και έχει την έδρα του στο Windsor του Ηνωμένου Βασιλείου, αναπτύσσει πλέον έντονη δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες, σε έξι ηπείρους, και, συνολικά 180 καινοτόμα σχολεία.

Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 120.000 μαθητές και 15.000 εκπαιδευτικούς που είναι μέλη του συγκεκριμένου δικτύου και έχουν υιοθετήσει μια κοινή γραμμή και προσέγγιση απέναντι στην εκπαίδευση, η οποία συνοπτικά βασίζεται σε έξι ιδανικά.

«Τα έξι αυτά ιδανικά, τα οποία πηγάζουν από τις εκπαιδευτικές θεωρίες που ανέπτυξε ο φιλόσοφος Kurt Hahn, διέπουν την φιλοσοφία του κολεγίου μας και του εκπαιδευτικού δικτύου Round Square και συνοψίζονται στα εξής: δημοκρατία, διεθνισμός, υπηρεσία, οικολογία, ηγεσία και περιπέτεια» εξηγεί ο κ. Wallage.

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια όλων αυτών, αν όχι και η σημαντικότερη, έγκειται στο γεγονός ότι ο τέως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, τυγχάνει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και patron του εκπαιδευτικού δικτύου Round Square.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κολλεγίου, την οποία επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο επικεφαλής του γυμνασίου David Wallage, ο Κωνσταντίνος είχε παλαιότερα επισκεφθεί την Νότια Αυστραλία για να παραβρεθεί σε απονομή του μεταλλίου που φέρει το όνομά του, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει κανείς με σιγουριά την ιδιότητα που χρησιμοποίησε όταν παρουσίασε το μετάλλιο, το οποίο κατά τραγική ειρωνεία, ουδέποτε έχει απονεμηθεί σε μαθητή ή μαθήτρια ελληνικής καταγωγής.

«Ο ίδιος δεν έχει επισκεφθεί το κολέγιό μας πρόσφατα, αλλά είχαμε την τιμή να τον έχουμε κοντά μας πριν από αρκετά χρόνια. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια χρονιά ήταν εδώ.

«Τώρα, όσον αφορά τον τίτλο “Βασιλιάς”, εμείς δεν έχουμε άποψη επί του θέματος. Έχω την εντύπωση ότι ενδέχεται να τον συστήνουν ως “αυτό” (βασιλιά δηλαδή) αλλά έχω παρευρεθεί μόνο σε δυο επισκέψεις του οπότε δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα» λέει ο επί 37 χρόνια επικεφαλής, όταν η ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος του επεσήμανε ότι η βασιλεία στην Ελλάδα καταργήθηκε από το 1974.

Αυτό που έχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει, επίσημα τουλάχιστον, κανένα σχολείο-μέλος του συγκεκριμένου δικτύου σε αντίθεση με την Αυστραλία όπου υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 16.

Συγκεκριμένα, στη Βικτώρια υπάρχουν τρία σχολεία, στη Νέα Νότια Ουαλία δύο, στη Δυτική Αυστραλία επίσης τρία, στη Βόρεια Περιοχή, την Περιοχή Πρωτεύουσας και τη Νότια Αυστραλία από ένα σχολείο και στο Κουίνσλαντ τέσσερα σχολεία, καταλήγει ο Νέος Κόσμος.

Σημείωση TRIBUNE: Το Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων, στο οποίο φοίτησαν μέλη της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, ήταν ένα από αυτά τα σχολεία. Για αυτό και η εμπλοκή του Κωνσταντίνου στο όλο δίκτυο.

Σχετικά άρθρα