Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι όπως η “ειρηνευτική επιχείριση” το 1974 στην Κύπρο

Η τουρκική εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι όπως η “ειρηνευτική επιχείριση” το 1974 στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τουρκία, Φωτογραφίες,

Μια εισβολή της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν θα είναι όπως η “ειρηνευτική” επέμβαση στην Κύπρο, υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος.

Ο Γιαλτσίν Ντογάν, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Τ24, γράφει ότι το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα AKP της Τουρκίας ανησυχεί επειδή έχει άλυτο το κουρδικό ζήτημα στο εσωτερικό της Τουρκίας και επειδή ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν μπορεί να προκαλέσει ταραχή στις τουρκοκρατούμενες κουρδικές επαρχίες.

Το Κουρδιστάν, με πληθυσμό 35-40 εκ. ανθρώπους, είναι διαμελισμένο σε τέσσερις χώρες.

Η Τουρκία κατέχει το βόρειο Κουρδιστάν, όπου διεξάγει αντάρτικο το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Το Ιράν κατέχει το ανατολικό Κουρδιστάν, όπου διεξάγει αντάρτικο το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα Ιράν (KDPI).

Το νότιο Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, είναι αυτόνομο και έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Το δυτικό Κουρδιστάν ή Ροζάβα βρίσκεται στη βόρεια Συρία και είναι ντε φάκτο αυτόνομο υπό τον έλεγχο των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Τούρκοι και Ιράν ανησυχούν ότι η ανακήρυξη ανεξαρτησίας στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τους υπόλοιπους κουρδικούς πληθυσμούς να ζητάνε απόσχιση και ένωση με το νέο κράτος.

Στο άρθρο του ο Γιαλτσίν Ντογάν γράφει ότι «η Τουρκία όταν μιλάει για στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν κοροϊδεύει», πράγμα αληθές, αλλά -προσθέτουμε- ότι και οι Κούρδοι όταν μιλάνε για ολοκληρωτικό πόλεμο επίσης δεν κοροϊδεύουν.

Βεβαίως ο Ντογάν παραδέχεται ότι μια τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ-ιρακινό Κουρδιστάν είναι δύσκολο να οργανωθεί με την παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Και είναι δύσκολο, εξηγούμε εμείς με τη σειρά μας, διότι οι Αμερικανοί είναι σύμμαχοι των Κούρδων.

Ωστόσο, οι προθέσεις της Τουρκίας για το βόρειο Ιράκ είναι ξεκάθαρες. Ο Γιαλτσίν Ντογάν παρομοιάζει τη σχεδιαζόμενη εισβολή στο βόρειο Ιράκ με την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο το 1974, δηλαδή οι Τούρκοι έχουν σκοπό να καταλάβουν ιρακινό έδαφος με το πρόσχημα ότι πολεμάνε τους Κούρδους, που θέλουν να διαμελίσουν το Ιράκ, για να διχοτομήσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι το Ιράκ.

Ωστόσο, ο Τούρκος αρθρογράφος παραδέχεται ότι μια τέτοια εισβολή θα είναι μία περιπέτεια που δεν είναι γνωστό πως θα τελειώσει.

Είναι γνωστό πώς θα τελειώσει. Με διαμελισμό της Τουρκίας.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε αναρτήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και δείχνουν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν.

Σχετικά άρθρα