Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μασούντ Μπαρζανί δεν θα διεκδικήσει ξανά την Προεδρία του ιρακινού Κουρδιστάν

Ο Μασούντ Μπαρζανί δεν θα διεκδικήσει ξανά την Προεδρία του ιρακινού Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιράκ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μασούντ Μπαρζανί, Νούρι αλ Μαλίκι,

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο έχει προγραμματίσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από το Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ξανά την κουρδική Προεδρία, ούτε και κάποιος από τους συγγενείς του.

“Οι [σ.σ. προεδρικές] εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο, όπως είναι προγραμματισμένες. Ούτε εγώ, ούτε κάποιος από τους συγγενείς μου, θα βάλουμε υποψηφιότητα για Πρόεδρος”, δήλωσε ο Μπαρζανί σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη σαουδική εφημερίδα Okaz.

Πρόκειται για άκρως σημαντική εξέλιξη στα κουρδικά εσωτερικά ζητήματα.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, από μεγάλη και παλιά πολιτική-κοτζαμπάσικη κουρδική οικογένεια, έχει επικριθεί από τα σοσιαλπατριωτικά κουρδικά κόμματα, που αναγνωρίζουν ως ηγέτη τους τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τη συνεργασία του με το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις στενές οικονομικές σχέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους της Άγκυρας.

Οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ (το ιρακινό Κουρδιστάν αποκαλείται από τους Κούρδους “νότιο Κουρδιστάν”) αποφάσισαν στις 7 Ιουνίου να διενεργήσουν δημοψήφισμα στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από το Ιράκ. Οι Κούρδοι έχουν νόμιμο δικαίωμα για αυτό το δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στους λόγους που ώθησαν τους Κούρδους να αποφασίσουν δημοψήφισμα, ο Μασούντ Μπαρζανί μιλώντας στη σαουδαραβική εφημερίδα, κατηγόρησε την ιρακινή κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος και των όρων της συνεργασίας της με τους Κούρδους.

Κατηγόρησε επίσης τον πρώην Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι, ότι οδήγησε το Ιράκ σε σεκταριστική σύγκρουση, ότι μονοπώλησε την εξουσία και ότι κατέστρεψε τις σχέσεις μεταξύ της Ερμπίλ (κουρδικής πρωτεύουσας στο Ιράκ) και της Βαγδάτης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας.

Ο πρόεδρος Μπαρζανί τόνισε ότι μόνο ο κουρδικός λαός μπορεί να αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να διενεργήσει δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι η σωστή ώρα είναι τώρα.

Δήλωσε ότι σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα είναι συνταγματικά εγγυημένα και θα είναι “πραγματικοί εταίροι στην κυβέρνηση”.

Ο Μπαρζανί αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ζήτησε την αναβολή του δημοψηφίσματος.

Όπως αποκάλυψε, δεσμεύτηκε στον Ρεξ Τίλερσον να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Βαγδάτη και να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τα δύο έθνη, αλλά αρνήθηκε να αναβάλει το δημοψήφισμα.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ιρακινού Κουρδιστάν με την Τουρκία και το Ιράν, ο Μπαρζανί απάντησε ότι έχουν καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά το σοσιαλπατριωτικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο Μασούντ Μπαρζανί είπε ότι “διαφωνούμε μαζί τους και έχουμε πολλές ενστάσεις στις πρακτικές του PKK, αλλά δεν τους κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση”.

Σχετικά άρθρα