Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πηγές: Το Ιράν θα επιτεθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία του

Πηγές: Το Ιράν θα επιτεθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ιράν, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Οι δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης που σταθμεύουν στο ιρανικό (ανατολικό) Κουρδιστάν και οι εφεδρείες τους που είναι γνωστές με την ονομασία Μπασίτζ, έλαβαν εντολές να ξεκινήσουν επιστράτευση στα πλαίσια προετοιμασίας για πιθανό πόλεμο του Ιράν ενάντια στο ιρακινό Κουρδιστάν σε περίπτωση που ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Βαγδάτη.

Την Τετάρτη ο Κούρδος (Ιρανός υπήκοος) δημοσιογράφος Αζάντ Μουστοβί επικαλέστηκε καλά ενημερωμένη πηγή του στο ιρανικό Κουρδιστάν, σύμφωνα με την οποία κατά τις τελευταίες ημέρες οι Φρουροί της Επανάστασης ξεκίνησαν επιστράτευση “για να στείλουν δυνάμεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εάν χρειαστεί”.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ιρακινού (νότιου) Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.

Ο κουρδικός στρατός στο βόρειο Ιράκ είναι οι Πεσμεργκά, που έγιναν γνωστοί από τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Είναι εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από τις δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο Κούρδο δημοσιογράφο, Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κουρδικής καταγωγής έχουν εκφράσει ήδη την αντίθεσή τους να πολεμήσουν ενάντια στους συμπατριώτες τους στο Ιράκ.

Μιλώντας ο Μουστοβί στο Al Arabiya υποστήριξε ακόμα ότι από την επόμενη κιόλας στιγμή που ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η Τεχεράνη προσπαθεί να το εμποδίσει με κάθε κόστος.

Οι Κούρδοι ζούνε διαμελισμένοι σε τέσσερις χώρες. Βόρεια Συρία (δυτικό Κουρδιστάν), βόρειο Ιράκ (νότιο Κουρδιστάν), νοτιοανατολική Τουρκία (βόρειο Κουρδιστάν) και βορειοδυτικό Ιράν (ανατολικό Κουρδιστάν). Οι Κούρδοι στο Ιράν αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Οι Κούρδοι είναι ιρανικό έθνος, είναι οι αρχαίοι Μηδοί και πρωτοξάδελφα με τους Πέρσες. Στο πολυεθνικό Ιράν κυρίαρχη εθνοτική ομάδα είναι οι Πέρσες. Οι Κούρδοι αν και γνωρίζουν τη συγγένειά τους με τους Πέρσες επιθυμούν την ανεξαρτησία τους έχοντας διαμορφώσει ξεχωριστή εθνική συνείδηση από την αρχαιότητα.

Σχετικά άρθρα