Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Συμμαχία” Ισραήλ με τις χώρες του Βίσεγκραντ απέναντι στην “ανωμαλία” των Βρυξελλών

“Συμμαχία” Ισραήλ με τις χώρες του Βίσεγκραντ απέναντι στην “ανωμαλία” των Βρυξελλών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία,

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε την Τετάρτη τους ηγέτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης για την υποστήριξη που του παρέχουν απέναντι στις “επικρίσεις” των Βρυξελλών, τις οποίες χαρακτήρισε “ανωμαλία”.

Ο Νετανιάχου, αναζητώντας συμμάχους στη διεθνή σκηνή, βρίσκεται από την Δευτέρα στη Βουδαπέστη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουγγαρία από το 1989.

Αφού συναντήθηκε την Τετάρτη με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας (σ.σ. των χωρών που αποτελούν τη λεγόμενη “ομάδα του Βίσεγκραντ”) ο Νετανιάχου τους ευχαρίστησε για τη στάση που τηρούν απέναντι στο Ισραήλ και για το γεγονός ότι το έχουν υπερασπιστεί συχνά στην Ευρώπη.

Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τις επικρίσεις που δέχεται η χώρα του από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με αφορμή την κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Χαρακτηρίζοντας “ανωμαλία” αυτές τις επικρίσεις, εκτίμησε ότι “είναι καιρός να υπάρξει στην Ευρώπη μια επανεκτίμηση της σχέσης με το Ισραήλ” επειδή, όπως εξήγησε, η χώρα του “έχει πολλά να προσφέρει” στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ασφάλεια και τις τεχνολογίες αλλά και επειδή είναι “η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή”, ένας “φάρος ανεκτικότητας σε μια τεράστια περιοχή”.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που ασκεί την προεδρία της ομάδας του Βίσεγκραντ αυτήν την περίοδο, εκτίμησε ότι η Ευρώπη “αυτοτιμωρείται” παραμελώντας τη συνεργασία της με το Ισραήλ.

Οι τέσσερις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους, έδωσαν στη δημοσιότητα μια διακήρυξη με την οποία δεσμεύονται να εργαστούν για να “ενισχύσουν” τις σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ.

Οι τέσσερις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι θα εντείνουν τη διμερή συνεργασία τους με το Ισραήλ, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Σχεδιάζουν επίσης μια νέα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το 2018 στην Ιερουσαλήμ.

Σχετικά άρθρα