Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου – Απείλησε την Κύπρο – Τολμά να τα βάλει με τον πολυεθνικό στόλο;

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου – Απείλησε την Κύπρο – Τολμά να τα βάλει με τον πολυεθνικό στόλο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Νέο παραλήρημα από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εκπροσωπεί μια διεθνώς απομονωμένη “χώρα πρόβλημα” που δεν τη θέλει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή. Ο αγενής και αμετροεπής Τσαβούσογλου, ηττημένο διπλωματικά στο Κραν Μοντάνα, άρχισε πάλι να “γαβγίζει” νομίζοντας ότι μπορεί να τρομάξει κάποιον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε με αντίμετρα την ελληνοκυπριακή πλευρά με αφορμή τις γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΑΟΖ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα θα λάβει μέτρα κατά των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα.

«Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται από κοινού για να προσδιορίσουν τα μέτρα που θα λάβουν κατά των μονομερών ενεργειών της ελληνικής πλευράς», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η «αποστολή πλοίου-γεωτρύπανου καταδεικνύει την “ανειλικρίνια” της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας για την επανένωση οι οποίες απέβησαν ανεπιτυχείς».

Βεβαίως μόνο “μονομερείς” δεν είναι οι ενέργειες αυτές. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος, άρα κάνει ό,τι νομιμοποιείται στην ΑΟΖ της, ενώ στο πλευρό της έχει γαλλικά, ισραηλινά, αμερικανικά και ελληνικά πολεμικά πλοία. Οι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου είναι αστείοι.

Την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρκικά πλοία που πραγματοποίησαν άσκηση αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός όμως του επίμαχου οικοπέδου 11. Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το οικόπεδο 11, υπήρχε τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μετά την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικότερα, ο Στέφαν Ντουζαρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Σχετικά άρθρα