Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τζιάνι Πιτέλα με την “εθνική γραμμή” στο Κυπριακό: “Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται κηδεμόνα”

Ο Τζιάνι Πιτέλα με την “εθνική γραμμή” στο Κυπριακό: “Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται κηδεμόνα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΗΚΟ, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κώστας Μαυρίδης, Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα,

Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, μόνο που αυτό το αυτονόητο τονίζεται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στις διαπραγματεύσεις, μέσω μιας έντεχνης σταδιακής σαλαμοποίησης, η ουσία του προβλήματος εκτροχιάστηκε και κατακερματίστηκε σε … «φέττες» κεφαλαίων π.χ. εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση κ.ά.

Τώρα στην Γενεύη, η Τουρκία, με τον κατοχικό ηγέτη κομιστή των εντολών της, θέτει ζητήματα εξωφρενικά π.χ. θέμα τεσσάρων βασικών ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, επεμβατικό δικαίωμα, παραμονή στρατευμάτων.

Το πιθανότερο, η Τουρκία θα «πιεστεί» δήθεν σε κάποιες παραχωρήσεις και μερικές δεκάδες στο τέλος της οδού Λήδρας θα πανηγυρίζουν για την όποια «λύση τώρα», ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα επιμένουμε στα αυτονόητα.

Αυτά τα αυτονόητα συμμερίστηκε με περιεκτική του δήλωση ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλλα, επικεφαλής 190 ευρωβουλευτών (συμμετέχει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ) μετά από συνάντηση που είχαμε (με τον συνάδελφό Δημ. Παπαδάκη) ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Στη συνάντηση με τον Πιτέλλα και τους συμβούλους του, ενημερώσαμε τεκμηριωμένα και ιδιαίτερα την πρόταση του ενδιάμεσου χώρου (Ν. Παπαδόπουλου) στο μέγα θέμα της ασφάλειας.

Μετά την συνάντηση, το Γραφείο του κ. Πιτέλλα εξέδωσε δήλωση με τίτλο:

“Κύπρος: Η ΕΕ καλύτερος εγγυητής για επανένωση”.

Για τα εσωτερικά θέματα, επαναλαμβάνεται ότι η λύση πρέπει να «σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό δίκαιο και αρχές, το κοινοτικό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους».

Για το θέμα της ασφάλειας επισημαίνει:

“Καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάζεται κηδεμόνα. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εμμένει στην ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Κύπρο και αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για επανένωση θα πετύχουν, εφόσον υπάρξει συμφωνία χωρίς ξένα στρατεύματα ή τρίτες χώρες να εγγυώνται την ασφάλεια και ανεξαρτησία της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών. Η ΕΕ είναι ο καλύτερος εγγυητής για όλους τους Κυπρίους και μπορεί να επιβλέπει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας”.

Ολόκληρη η δήλωση αποτελεί σταθμό αφού υιοθετεί ουσιαστικά την πρόταση του ενδιαμέσου χώρου και θέτει ως προϋποθέσεις, λύση χωρίς εγγυήσεις από Τουρκία, αποχώρηση ξένων/κατοχικών στρατευμάτων και αναδεικνύει το ζήτημα εφαρμογής της λύσης, προτείνοντας μάλιστα την ΕΕ ως εγγυητή εφαρμογής της.

Η εν λόγω δήλωση-σταθμός που εξόργισε τους Τούρκους στις Βρυξέλλες, δεν προβλήθηκε από την κρατική ραδιοτηλεόραση στις κύριες ειδήσεις στην Κύπρο, ενώ προβλήθηκε εκδήλωση μερικών «οπαδών της όποιας λύσης» στο τέλος της οδού Λήδρας!

Εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για την ασφάλεια και εγγυήσεις, η πρόταση του ενδιάμεσου χώρου θέτει επί τάπητος την πλήρη κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και ορίζει ως προϋπόθεση εφαρμογής μιας λύσης, την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων.

Πριν τοποθετηθεί η ΕΕ και πριν μιλήσει η Τουρκία, η ηγεσία του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ απέρριψε την πρόταση επειδή … δεν δέχεται η Τουρκία.

Ωστόσο, η δήλωση Πιτέλλα φανερώνει ότι, εδώ στην Κύπρο, κάτι πάει στραβά.

Ούτε οι θέσεις που προέβαλε ο Πιτέλλα τις δέχεται εκ των προτέρων η Τουρκία, αλλά δεν κατηγορήθηκε από τους εγχώριους οπαδούς «της όποιας λύσης».

Επιπλέον, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση.

Μακάρι η ηγεσία του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ (Προεδρικό, Αβέρωφ, Άνδρος Κυπριανού κ.ά.) να αντιληφθεί τα αυτονόητα που κορυφαίος Ευρωπαίος ηγέτης αντιλαμβάνεται.

Παρεμπιπτόντως, ο Έλληνας Υπ. Εξ. ορθά επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείται σήμερα επεμβατικό δικαίωμα βάσει της Συνθήκης Εγγύησης του 1960, την οποία κατάφωρα παραβιάζει.

Αναμένουμε την θέση Ν. Αναστασιάδη και Αβ. Νεοφύτου, οι οποίοι επιμένουν ότι η Τουρκία διατηρεί σήμερα αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα!

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) – costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σχετικά άρθρα