Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκοπράκτορες στα Σκόπια στήνουν ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ύψους τριών μέτρων (φωτο)

Τουρκοπράκτορες στα Σκόπια στήνουν ψηφιδωτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ύψους τριών μέτρων (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Μέγας Αλέξανδρος, Σκόπια, Τουρκία,

Ένας Τούρκος καθηγητής ιστορίας, που ισχυρίζεται ότι είναι “Μακεδόνας” στην καταγωγή, έβαλε έναν Τούρκο καλλιτέχνη να κατασκευάσει ένα ψηφιδωτό ύψους τριών μέτρων σε κωμόπολη των Σκοπίων που θα απεικονίζει τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Η νέα σκοπιανοτουρκική πρόκληση μας έρχεται από την πόλη Νεγκότινο (Αντιγονεία), 16.000 περίπου κάτοικοι, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του Βαρδάρη στα νότια του κρατιδίου.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, το επιτοίχιο ψηφιδωτό τριών μέτρων με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα τοποθετηθεί σε έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του Πολιτιστικού Κέντρου «Άτσο Γκιόρτσεφ».

Σε δηλώσεις της στο σκοπιανό πρακτορείο, η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου, Μιριγιάνα Γιοβάνοβα, στέλεχος του κόμματος Γκρουέφσκι, σημειώνει ότι το ψηφιδωτό θα είναι ορατό από την κεντρική πλατεία του Νεγκότινο και θα συνεισφέρει στον εξωραϊσμό του κέντρου της πόλης.

Η εικονιζόμενη Μιριγιάνα Γιοβάνοβα (Мирјана Јованова) είναι η διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου του Νεγκότινο. Όπως τη βλέπετε “ξεχειλίζει” από πολιτισμό.

Το έργο θα φιλοτεχνήσει ο Τούρκος καλλιτέχνης Μ. Ραφέτ Οζάλπ.

Ο καλλιτέχνης είναι γενικώς άγνωστος. Όσο κι εάν τον αναζητήσαμε στο Google με το όνομά του γραμμένο στα τουρκικά, M. Rafet ÖZALP, δεν βρήκαμε τίποτα παρά μόνο το Twitter του.

Αυτές λοιπόν οι σπουδαίες προσωπικότητες, η εικονιζόμενη Γιοβάνοβα και ο Οζάλπ, θα στολίσουν μια κωμόπολη των Σκοπίων με ένα ψηφιδωτό του βασιλιά Αλέξανδρου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μοναστηριακές λαογραφικές συναντήσεις», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο «Άτσο Γκιόρτσεφ».

Το όλο “πρότζεκτ” μάλιστα φαίνεται ότι είναι τουρκικής έμπνευσης, διότι σε δηλώσεις του στο σκοπιανό MIA, ένας εκ των συντελεστών στη κατασκευή του ψηφιδωτού με τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Τούρκος συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας Κενάν Μπαλκάν, ανέφερε:

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ιστορική προσωπικότητα. Διακεκριμένος στρατηλάτης, που κατά την δική μας αντίληψη ήθελε να ενώσει τους λαούς της ανατολής και της δύσης, τις παραδόσεις και τους πολιτισμούς τους.

»Στην Τουρκία υπάρχουν πολλά στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξή του. Αποφασίσαμε (το έργο αυτό) να γίνει στο Νεγκότινο, επειδή βρήκαμε την κατανόηση, την έγκριση και την υποστήριξη από την Γιοβάνοβα, με την οποία συνεργαστήκαμε στο παρελθόν αρκετά.

»Υπάρχει όμως και άλλη σχέση, ότι οι γονείς μου έχουν “μακεδονικές” ρίζες και κατάγονται από το χωριό Κορέσνιτσα».

Ο Μπαλκάν πρόσθεσε ότι θα ήθελε να αποκτήσει διαβατήριο της πΓΔΜ και να ζήσει εκεί.

Επειδή η δήλωση του Μπαλκάν για παλαιότερες συνεργασίες με τη Γιοβάνοβα οπωσδήποτε μας κίνησε το ενδιαφέρον, βρήκαμε το προφίλ της στο Facebook, περιηγηθήκαμε στις φωτογραφίες της και είδαμε ότι η εν λόγω διευθύντρια πολιτιστικού κέντρου έχει πάρε δώσε με τους Τούρκους χρόνια τώρα.

Οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του 2011. Βλέπετε τουρκικές σημαίες από πίσω, βραβεύσεις με τουρκικές σημαίες.

Στην αριστερή φωτογραφία τη βλέπετε να κρατά με συγκίνηση το τουρκικό σημαιάκι, στη δεξιά μπορείτε να δείτε τον πίνακα που στολίζει το πολιτιστικό κέντρο της με τη σημαία των Σκοπίων και της Τουρκίας “ένα”:

Η ίδια έχει επισκεφτεί την Τουρκία αρκετές φορές. Σε μία από τις επισκέψεις της το 2012 κράτησε υπερήφανη και την τουρκική σημαία:

Το ψηφιδωτό θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 3 Ιουνίου 2017 στις 19.30. Δείτε και την αφίσα:

Σχετικά άρθρα