Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Süddeutsche Zeitung: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Süddeutsche Zeitung: Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Süddeutsche Zeitung, Άνγκελα Μέρκελ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Γερμανία, Δημοψήφισμα, Εφημερίδα Tageszeitung, Μαρκ Ρούτε, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ολλανδία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η όξυνση στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κύριο λόγο με την Ολλανδία, αλλά και με τη Γερμανία, με αφορμή την απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων Τούρκων πολιτικών στην Ευρώπη εν όψει του τουρκικού συνταγματικού δημοψηφίσματος, κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ» με αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας.

Όπως σημειώνεται, «το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, συμπληρώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές (Ολλανδία – Τουρκία), κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.

«Δεν είναι τόσο απλό» να ακυρωθεί η προσφυγική συμφωνία

Στο κλίμα όξυνσης έρχονται να προστεθούν νέες τουρκικές απειλές για αναθεώρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη συμφωνία ως μέσο πίεσης, εξαπολύοντας απειλές για ακύρωσή της. Όπως επισημαίνει η Tageszeitung του Βερολίνου, «δεν είναι τόσο απλό» αυτές οι απειλές να λάβουν σάρκα και οστά, δεδομένου ότι «οι συνθήκες που επικρατούσαν το 2015 (σ.σ. έτος κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης) δεν μπορούν απλά να αποκατασταθούν».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν και τονίζει ότι «δεν ήρθαν στην Ευρώπη επειδή τα σύνορα ήταν ανοιχτά,αυτά δεν ήταν ανοιχτά, αλλά επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας στην Τουρκία» λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μη κυβερνητικές οργανώσεις τροφοδοτούν πλέον τους πρόσφυγες. «Είναι δύσκολο να παρεμποδίσει κανείς τη δράση τους. Κατά κύριο λόγο είναι η Ερυθρά Ημισέληνος αυτή που οργανώνει την τροφοδοσία. Αυτήν δεν μπορεί ο κ. Ερντογάν απλά να την μπλοκάρει σαν ευρωπαϊκό υποβρύχιο, ακόμη κι αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό».

Πηγή: dw.com

Σχετικά άρθρα