Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ θα επιβλέπει την ασφαλή αποχώρηση των τζιχαντιστών από το Χαλέπι

Ο ΟΗΕ θα επιβλέπει την ασφαλή αποχώρηση των τζιχαντιστών από το Χαλέπι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Η Μεγάλη Επική Μάχη για το Χαλέπι, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Σε ένα σχέδιο απόφασης που έχει στόχο να διασφαλίσει ότι παρατηρητές του ΟΗΕ θα μπορούν να επιβλέπουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των φιλοϊσλαμιστών αμάχων από το Χαλέπι συμφώνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως έκαναν γνωστό διπλωματικές πηγές μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Η ψηφοφορία επί του κειμένου αυτού θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι 15 χώρες μέλη βρήκαν έναν «κοινό τόπο» σε συμβιβαστικό σχέδιο, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «καλό κείμενο».

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο το Συμβούλιο να ψηφίσει επί ενός γαλλικού σχεδίου απόφασης, αλλά η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, κυκλοφόρησε άλλο κείμενο.

Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την αποστολή απροετοίμαστων αξιωματούχων του ΟΗΕ για να επιβλέψουν την προστασία αμάχων που παραμένουν στο νοτιοανατολικό Χαλέπι.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα προέβλεπε την εκκένωση του νοτιοανατολικού Χαλεπίου, με αντάλλαγμα την απομάκρυνση ανθρώπων από τα χωριά Αλ Φούα και Κεφράγια, στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, που έχουν περικυκλώσει οι τζιχαντιστές.

Η αποχώρηση τζιχαντιστών από το Χαλέπι επρόκειτο να επιτραπεί αφότου οι άνθρωποι που θα απομακρύνονταν από τα χωριά έφταναν με ασφάλεια σε περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Όμως, αυτή η συμφωνία που θα πραγματοποιούνταν σήμερα Κυριακή αναβλήθηκε αφότου τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα χτύπησαν με πυρά και τύλιξαν στις φλόγες τα λεωφορεία που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης στα δύο χωριά.

Έτσι, ισλαμιστές που επρόκειτο να απομακρυνθούν από το Χαλέπι συνωστίστηκαν σε λεωφορεία για ώρες, περιμένοντας να μετακινηθούν.

Από ό,τι καταλάβατε, ο ΟΗΕ θα στείλει παρατηρητές στο Χαλέπι για να επιβλέπουν ότι οι τζιχαντιστές και οι άμαχοι οπαδοί τους θα αποχωρήσουν με ασφάλεια.

Ότι ο ΟΗΕ αγωνιά για την ασφαλή εκκένωση του Χαλεπιού για τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα μας… ξεπερνά. Οι δε άμαχοι είναι συγγενείς και ομοϊδεάτες της Αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα