Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Νορβηγία θα απαγορεύσει την μπούρκα σε σχολεία και πανεπιστήμια

Η Νορβηγία θα απαγορεύσει την μπούρκα σε σχολεία και πανεπιστήμια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μουσουλμάνοι, Μπούρκα, Νορβηγία, Χιτζάμπ,

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει την μπούρκα, δηλαδή το μουσουλμανικό κάλυμμα κεφαλής που καλύπτει και το πρόσωπο, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην εφημερίδα Vart Land του υπουργού Παιδείας της χώρας, Τορμπιόν Ροέ Ισάκσεν, η κυβέρνηση αναζητά τους εθνικούς κανόνες που θα απαγορεύουν το μαντίλι που καλύπτει το πρόσωπο σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Οι μουσουλμάνες στη Νορβηγία σπάνε φοράνε μπούρκα, αλλά το θέμα έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και το Εργατικό Κόμμα (σοσιαλιστικό) εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε αυτή την απαγόρευση.

Ο Νορβηγός υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι η απαγόρευση δεν αφορά τη μαντίλα, όπως το χιτζάμπ, που αφήνει το πρόσωπο ασκέπαστο. “Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μπορούν να εκφράζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους δημόσια στη Νορβηγία”, είπε.

“Θέλω ένα χριστιανό κορίτσι να μπορεί να φορά τον σταυρό του και να τον δείχνει. Θέλω ένα εβραιόπουλο που φορά κιπά να μπορεί να το δείχνει. Και δεν θέλω απαγόρευση του χιτζάμπ”, εξήγησε σε ομιλία του στη Βουλή.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τη μπούρκα για λόγους ασφαλείας.

Η Γαλλία ήταν η πρώτη που την απαγόρευσε το 2010. Ακολούθησαν Βέλγιο και Ιταλία.

Η Γερμανία θέλει να την απαγορεύσει αλλά… δυσκολεύεται, ενώ η Βουλγαρία την απαγόρευσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα