Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισπανία: “Καρμπόν” με τις προηγούμενες και αυτές οι εκλογές – Όλα τα σενάρια

Ισπανία: “Καρμπόν” με τις προηγούμενες και αυτές οι εκλογές – Όλα τα σενάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Εκλογές, Ισπανία, Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, Σοσιαλιστικό Κόμμα,

Μια από τα ίδια στην Ισπανία, με τις κάλπες στις εκλογές της Κυριακής 26 Ιουνίου 2016, να βγάζουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά του Δεκεμβρίου του 2015 και να ζωντανεύουν και πάλι τον εφιάλτη της ακυβερνησίας στην χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, και με καταμετρημένο το 95% των εκλογέων:

-το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,93% και 137 έδρες,

-το Σοσιαλιστικό κόμμα 22,79% και 85 έδρες,

-οι Unidos Podemos 21,14% και 71 έδρες και

-οι Ciudadanos 12,94% και 32 έδρες.

Τους υπόλοιπους βουλευτές στην Βουλή των 350 της Ισπανίας εκλέγουν μικρότερα κόμματα της περιφέρειας.

Η αυτοδυναμία στην Ισπανία είναι 176 βουλευτές πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα, καθώς απαιτούνται συμμαχίες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι δύσκολες και μακρές.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δύο:

-η προφανής και φυσιολογική συμμαχία μεταξύ Podemos και Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην 350μελή Βουλή, αν και θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας.

-μία Μεγάλη Συμμαχία Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλα σενάρια όπως:

-μια σύμπραξη Σοσιαλιστών, Podemos και Ciudadanos, συμμαχία που είχαν επιχειρήσει να πετύχουν οι Σοσιαλιστές όταν έλαβαν διερευνητική εντολή τον χειμώνα. Το εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της άρνησης των Podemos να συνεργαστούν με τους Ciudadanos.

-μια συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos, που εδώ χρειάζεται να επιζητήσουν τη βοήθεια μικρών κομμάτων για να συμπληρώσουν την «παλέτα» των 176 εδρών.

Όλα τα εν λόγω σενάρια περιπλέκονται από το ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ότι κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί αφού λάβει τουλάχιστον 176 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης, όμως μόνο αν λάβει πλειοψηφία επί των ψηφισάντων σε δεύτερη ψηφοφορία.

Συνεπώς, αν οιοδήποτε κόμμα είναι διατεθειμένο να δώσει ψήφο ανοχής σε μειοψηφική κυβέρνηση που προκύπτει από οποιοδήποτε σενάριο, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει.

θα πρέπει να επισημανθεί ακόμη ότι αν και υπήρχαν φόβοι για απάθεια των ψηφοφόρων λόγω των επαναληπτικών εκλογών, η συμμετοχή τελικά διαμορφώθηκε στο ικανοποιητικό 68%.

Οι κάλπες στήθηκαν υπό τη σκιά της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στη Βρετανία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τους ισπανούς ψηφοφόρους.

Σχετικά άρθρα