Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Ρωσική Μυθιστοριογραφία: Το σίκουελ των 10 πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Ρωσική Μυθιστοριογραφία: Το σίκουελ των 10 πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Μία λίστα με τους 10 πιο «ψευδείς ισχυρισμούς» που έχει επικαλεστεί η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «Η Ρωσία συνεχίζει με μια λανθασμένη και επικίνδυνη ρητορική για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία»

Η εν λόγω έκθεση μάλιστα έχει τον ευφάνταστο τίτλο : «Η Ρωσική Μυθιστοριογραφία: Το σίκουελ των 10 πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε απορρίψει έναν παρόμοιο κατάλογο που κυκλοφόρησε η Ουάσιγκτον στις 6 Μαρτίου, ως κυνική «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Στη νέα λίστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τη Μόσχα, Ρώσοι πράκτορες έδρασαν στην Ουκρανία και η Ρωσία βοήθησε στις εξεγέρσεις.

«Αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία δεν θα συνέβαινε χωρίς τη ρωσική παραπληροφόρηση και την προβοκατόρικη προώθηση της αναταραχής. Δεν θα συνέβαινε αν μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική δύναμη δεν είχε μαζευτεί στα σύνορα, αποσταθεροποιώντας την κατάσταση μέσω της απροκάλυπτα απειλητικής παρουσία της», τονίζεται στην έκθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι διέταξε μερική αναδίπλωση των στρατευμάτων της που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν σημαντική κίνηση απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια (φυσικό αέριο) ως όπλο εναντίον του Κιέβου, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο: «Η Ρωσία αύξησε την τιμή που η Ουκρανία πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες . Επιπλέον, επιδιώκει αποπληρωμή ποσού μεγαλύτερου από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδρομικά χρέη κατόπιν καταγγελίας των συμφωνιών του Χάρκοβο του 2010».

Σχετικά άρθρα