Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο τζιχαντιστής Ερντογάν έκανε μήνυση στο Γερμανό κωμικό – Λύσσαξε ο Σουλτάνος!

Ο τζιχαντιστής Ερντογάν έκανε μήνυση στο Γερμανό κωμικό – Λύσσαξε ο Σουλτάνος!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας, Γερμανία, Ελευθερία Τύπου, Πολιτική Σάτιρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε μήνυση εναντίον του κωμικού που απήγγειλε σατιρικό και σεξουαλικά ωμό ποίημα για τον ίδιο στη γερμανική τηλεόραση, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του Βερολίνου να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Το γραφείο του εισαγγελέα στη δυτική πόλη Μάιντς ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν υπέβαλε μέσω δικηγόρων μήνυση εναντίον του Γιαν Μπέχμερμαν για προσβολή. Ο κ. Μπέχμερμαν είναι ο οικοδεσπότης της νυκτερινής εκπομπής «Neo Magazin Royale» στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Σε εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Μαρτίου, ο κ. Μπέχμερμαν είχε διαβάσει ποίημα για τον κ. Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.

Πριν διαβάσει το ποίημα, ο κ. Μπέχμερμαν είχε αναφερθεί σε σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και το οποίο περιγελούσε τον κ. Ερντογάν για την αυταρχική μεταχείριση που επιφυλάσσει στους δημοσιογράφους. Η εκπομπή οδήγησε την Τουρκία να καλέσει τον πρεσβευτή της Γερμανίας και να ζητήσει εξηγήσεις, αν και η Γερμανία απέρριψε τις τουρκικές διαμαρτυρίες.

Ο κ. Μπέχμερμαν είπε ότι η εκπομπή του NDR εμπίπτει στο δικαίωμα καλλιτεχνικής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης και ότι το ποίημά του ήταν ένα παράδειγμα ανεπίτρεπτης «καταχρηστικής κριτικής».

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η μήνυση του κ. Ερντογάν θα εξεταστεί στο πλαίσιο εν εξελίξει διαδικασίας. Οι εισαγγελείς έχουν ήδη αρχίσει έρευνα για το αν ο κ. Μπέχμερμαν διέπραξε το αδίκημα προσβολής ξένων κρατικών οργάνων και αντιπροσώπων έπειτα από περισσότερες από 20 καταγγελίες.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει επίσημο αίτημα που υπέβαλε τη Τουρκία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη στον κ. Μπέχμερμαν και ότι η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά άρθρα