Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μόσχα κατηγορεί τον Τούρκο Τσελίκ για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου

Η Μόσχα κατηγορεί τον Τούρκο Τσελίκ για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλάνο, Αλπαρσλάν Τσελίκ, Γκρίζοι Λύκοι, Ισλαμιστές, Μαρία Ζαχάροβα, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Στη σύλληψη του Τούρκου Αλπαρσλάν Τσελίκ, ο οποίος είναι ύποπτος για τη δολοφονία του Ρώσου χειριστή Ολέγκ Πέσκοφ του μαχητικού MIG που κατέρριψε η τουρκική πολεμική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου του 2015, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Μόσχα γνωρίζει πως ο Τσελίκ συνελήφθη στην Τουρκία και εξετάζεται από τις ρωσικές αρχές η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για την εμπλοκή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου.

«Το γεγονός ότι αυτός ο εξτρεμιστής είχε προηγουμένως και δημοσίως παραδεχθεί την εμπλοκή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου δεν έχει ακόμα σχολιαστεί από τις τουρκικές αρχές. Προς το παρόν, οι ρωσικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να απαγγείλουν κατηγορίες στον Τσελίκ για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Ρώσου πιλότου», είπε η Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πιλότος «γαζώθηκε» με σφαίρες όταν έπεσε με αλεξίπτωτο αφού εκτινάχθηκε από το Sukhoi-24, έπειτα από την κατάρριψή του από τουρκικά F-16 στα συροτουρκικά σύνορα, με την Μόσχα να υποστηρίζει πως ο Τσελίκ τον σκότωσε εν ψυχρώ.

Όσο για την συριακή κρίση, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η μοίρα του συριακού λαού πρέπει να περάσει στα χέρια των Σύρων πολιτών, σχολιάζοντας θετικά την τοποθέτηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ για τη πολιτική διαδικασία που είναι απαραίτητη για την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα.

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στη θέση της Μόσχας που επιθυμεί τη συμμετοχή των Σύρων Κούρδων στις συριακές διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη βία στις τουρκικές περιοχές που ζουν Κούρδοι.

Την ίδια στιγμή, κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει την στρατιωτική της επιχείρηση κατά των Κούρδων, λέγοντας πως οι βιαιοπραγίες δεν έχουν μειωθεί στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, εξήγησε πως από την έναρξη της «λεγόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της τουρκικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2015, 285 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και αυτό είναι μόνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία».

Συμπλήρωσε, λοιπόν, πως η Αγκυρα πρέπει να σταματήσει την αδιέξοδη μέθοδο που ακολουθεί στην επίλυση του κουρδικού.

Σχετικά άρθρα