Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΟΚ στην Άγκυρα: Οι τζιχαντιστές παρέδωσαν την πόλη Μαρέα στους Κούρδους

ΣΟΚ στην Άγκυρα: Οι τζιχαντιστές παρέδωσαν την πόλη Μαρέα στους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζάζ, Ισλαμικό Μέτωπο, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρέα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαΐς Αλ Θουγάρ, Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Σε μια εξέλιξη σοκ για την Άγκυρα, οι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές που ήταν οχυρωμένοι στην πόλη Μαρέα (Marea ή Mare’) στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία του Χαλεπιού, αποφάσισαν να μη δώσουν μάχη ενάντια στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που προελαύνουν στο μέτωπο βόρεια του Χαλεπιού, και συμφώνησαν να παραδώσουν την πόλη αμαχητί και να αποχωρήσουν ανενόχλητοι.

Συγκεκριμένα, οι τουρκόφιλες τζιχαντιστικές οργανώσεις που κρατούσαν τη Μαρέα συμφώνησαν να παραδώσουν την πόλη στην οργάνωση Τζαΐς Αλ Θουγάρ, η οποία είναι σύμμαχος των Κούρδων του YPG και από κοινού -με τους Κούρδους- έχουν σχηματίσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι τζιχαντιστές στη Μαρέα αντιλήφθηκαν ότι η αντίστασή τους θα ήταν μάταιη. Οι Κούρδοι και οι Άραβες σύμμαχοί τους έχουν την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας. Και όταν η Ρωσία βομβαρδίζει το κάνει δίχως έλεος. Από την άλλη, η υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού αποδείχτηκε αστεία.

Τα τουρκικά κανόνια, που βομβαρδίζουν από το Σάββατο τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την κουρδική προέλαση. Το τουρκικό πυροβολικό αποδείχτηκε άχρηστο, αφού δεν βρίσκει στόχους, σε αντίθεση με τις ρωσικές βόμβες που έχουν κάνει στάχτη τους τζιχαντιστές προκαλώντας τους τεράστιες απώλειες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Τζενάν Μουσά, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις που συμφώνησαν να παραδώσουν την πόλη και να αποχωρήσουν είναι η Λίγουα Αλμουτασέμ (Liwa Almutassem), το Μέτωπο του Λεβάντε (Levant Front) ή Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια, η Σάφγουα Ισλαμίγια (Safwa Islamiya), η Κουγουά Αλμαρκαζίγια (Quwa Almarkaziya), η Οσούντ Αλ Ταουχίντ (Ossood Al Tawheed) και οι μαχητές της Αχράρ Αλ Σαμ (Ahrar Shaam) που ήταν στην πόλη. Μόνο μια οργάνωση τουρκόφιλων τζιχαντιστών αρνήθηκε να αποχωρήσει από τη Μαρέα, η Αμπού Ουαλίντ (Abu Walid).

Η Μαρέα ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που εξεγέρθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού. Η παράδοσή της στους Κούρδους έχει έναν έντονο συμβολισμό, όπως παραδέχονται οι καλά γνωρίζοντες.

Η Μαρέα βρίσκεται κοντά στην πόλη Αζάζ, την “κόκκινη γραμμή” των Τούρκων, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους Κούρδους ή τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να την καταλάβουν. Με την παράδοση της Μαρέα, οι SDF σφίγγουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Αζάζ.

Σχετικά άρθρα