Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Κορέα δυναμιτίζει τις σχέσεις Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ατομική Βόμβα, Βόρεια Κορέα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κιμ Γιονγκ Ουν, Κίνα, Νότια Κορέα, Πυρηνικά Όπλα,

Η πυραυλική εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα, ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και ειδικών στην αντιπυραυλική άμυνα. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, αλλά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, πιστεύουν ότι πίσω από την εκτόξευση κρύβονται οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πυραυλική εξαπόλυση πυρηνικών κεφαλών.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να διαβεβαιώσει τόσο τη Νότια Κορέα, όσο και την Ιαπωνία για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, αναφορικά με την πυραυλική (αντιβαλλιστική) τους άμυνα, αμέσως μετά την εκτόξευση της Κυριακής, η οποία ακολούθησε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, στις 6 Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ώρες μετά τη χθεσινή εκτόξευση, την έναρξη επίσημων συνομιλιών αναφορικά με την ανάπτυξη σε κορεατικό έδαφος, του εξελιγμένου αντιβαλλιστικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense System -THAAD) το συντομότερο δυνατό.

Είναι αξιοσημείωτο ν’ αναφερθεί ότι η Νότια Κορέα είχε αρνητική θέση για τη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, κυρίως εξαιτίας του φόβου πιθανών επιπτώσεων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών της με την Κίνα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό της, εταίρο.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο, που βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουάσιγκτον για την κατασκευή τεχνητών νησιών από την Κίνα, στην κυριαρχικά αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δεν έχασε την ευκαιρία, για να εκφράσει τη “βαθιά του ανησυχία” για την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος, το οποίου το ραντάρ, θα μπορεί να σαρώνει περιοχές, εντός της κινεζικής επικράτειας.

Η Κίνα ξεκαθάρισε τη θέση της, στη Σεούλ και στην Ουάσιγκτον, ανέφερε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Πεκίνο.“Στην προσπάθειας προάσπισης της δικής της ασφάλειας, μία χώρα δεν πρέπει να καταπατά τα συμφέροντα ασφάλειας, άλλων χωρών,” ανέφερε η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Σχετικά άρθρα