Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης προσπαθεί να αποφύγει τις παγίδες ενός νέου σχεδίου “Ανάν”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άντρος Κυπριανού, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Νταβός, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Τουρκία,

Σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες θα έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά την κοινή συνάντηση, την Πέμπτη, με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ενώπιόν του τετρασέλιδο έγγραφο, κατά την παρουσίαση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις.

Το έγγραφο, το οποίο, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν κατατέθηκε, περιείχε αναφορές στα «θέματα που αφορούν στις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε όλα εκείνα που πρέπει να εμπεριέχονται σε μία ενδεχόμενη συμφωνία, πριν τεθεί ενώπιον του κόσμου για να αποφασίσει».

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρακάλεσε την Πέμπτη στο Νταβός τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα του προς την τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει στην Άγκυρα αύριο.

Μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη θα μεταφέρει στο μεταξύ και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι τα μηνύματα «αφορούν θέματα, που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ακιντζί και για τα οποία η Τουρκία πρέπει να λάβει αποφάσεις». Σε ερώτηση αν αυτά τα θέματα αφορούν τις εγγυήσεις ο κ. Χριστοδουλίσης απάντησε «και όχι μόνον». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα, στα οποία η Τουρκία πρέπει εμπράκτως να αποδείξει αυτό που δημόσια διακηρύσσει, και αυτό είναι κάτι που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αντιλαμβάνεται απόλυτα».

Όπως δήλωσε από το Νταβός στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στον γ.γ. του ΟΗΕ τετρασέλιδο έγγραφο με όλα τα στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στον γ.γ. του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι είχε γίνει το 2004. Σημειώνοντας πως ο ίδιος αποδέχθηκε τότε το σχέδιο Ανάν και η πλειοψηφία όχι, είπε πως δεν θα πρέπει σε μια συμφωνία να υπάρχουν «εποικοδομητικές ασάφειες», κενά και παραλείψεις.

Σχετικά άρθρα