Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεκροί 130 μισθοφόροι στην Υεμένη – Ποιος τους έφερε, ποιος τους πληρώνει!

Νεκροί 130 μισθοφόροι στην Υεμένη – Ποιος τους έφερε, ποιος τους πληρώνει!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Blackwater, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κολομβία, Μισθοφόροι, Σιίτες, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

130 μισθοφόροι της περιβόητης BlackWater σκοτώθηκαν στην Υεμένη τον τελευταίο μήνα, ισχυρίζεται η σιιτική παράταξη στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που μάχονται ενάντια στις δυνάμεις του εξόριστου προέδρου της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και του συνασπισμού αραβικών κρατών που τον υποστηρίζει υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, 130 μισθοφόροι της BlackWater σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα στην Υεμένη.

Οι μισθοφόροι της BlackWater, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες σιιτικές πηγές, μάχονται στην Υεμένη μισθοδοτούμενοι από τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Στην πλειονότητά τους είναι Κολομβιανοί, αλλά οι αξιωματικοί τους είναι Ευρωπαίοι.

Η BlackWater από το 2011 έχει μετονομαστεί σε Academi, αλλά παραμένει η ίδια εταιρεία και άπαντες αρέσκονται να τη φωνάζουν με το “δοξασμένο” όνομά της.

Ότι στην Υεμένη μάχονται μισθοφόροι ουδείς το αμφισβητεί. Είναι όμως άνδρες της BlackWater;

Το 2011 οι New York Times αποκάλυψαν έγγραφα τα οποία περιέγραφαν με λεπτομέρειες πώς ένα τάγμα από 800 ξένους μισθοφόρους εκπαιδεύτηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό την επιστασία του αρμόδιου Πρίγκιπα για θέματα άμυνας. Πολλοί από αυτούς τους μισθοφόρους ήταν Κολομβιανοί.

Μια εταιρεία που λεγόταν Reflex Responses (R2) είχε το συμβόλαιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εκπαίδευση αυτού του τάγματος. Ο ίδιος ο Πρίγκιπας επέβλεπε τις προσπάθειες για την εκπαίδευση και τη στρατολόγηση των εν λόγω μισθοφόρων.

Οι New York Times έγραψαν τον προηγούμενο μήνα ότι ο εν λόγω πρίγκιπας δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης μισθοφόρων εδώ και κάποια χρόνια.

Ερχόμαστε στο τώρα, πέντε χρόνια μετά, με αναφορές για απώλειες ξένων μισθοφόρων -κυρίως Κολομβιανών- στην Υεμένη, που μάχονται υπό τις διαταγές της Σαουδικής Αραβίας, να βλέπουν συνεχώς τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το Albawaba, αυτοί οι μισθοφόροι που σκοτώνονται στην Υεμένη δεν είναι της BlackWater, όπως ισχυρίζονται οι σίιτες, αλλά άνδρες του Κολομβιανού μισθοφορικού τάγματος που δημιούργησαν πριν πέντε χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικά άρθρα