Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) θα τον πάει τον τζιχάντ μέχρι τέλους!

Η Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) θα τον πάει τον τζιχάντ μέχρι τέλους!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Ισλαμιστές, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο ηγέτης της οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νούσρα, του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, υποστήριξε ότι πρέπει να «αποτραπεί» η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, όπου οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές, πολλοί εκ των οποίων και σύμμαχοι της Αλ Νούσρα, ενέκριναν την έναρξη διαπραγματεύσεων με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ με τον όρο να παραιτηθεί ο Σύρος Πρόεδρος.

Βεβαίως αυτές οι δηλώσεις μπορεί και να αποτελούν σκόπιμο “ξεκάρφωμα” και πονηρό διαχωρισμό στα… λόγια της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα από τους συμμάχους της, ενώ στα πεδία των μαχών στη Συρία συνεχίζουν να μάχονται στα ίδια χαρακώματα, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η Αλ Κάιντα δηλαδή, διαφοροποιείται από τους “μετριοπαθείς” τζιχαντιστές συμμάχους της.

Αυτό γίνεται για να νομίζει η Κοινή Γνώμη της Δύσης, ότι οι “μετριοπαθείς” τζιχαντιστές είναι όντως μετριοπαθείς.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Orient News που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ Γκολάνι είπε ότι η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία «πρόκειται για μια συνωμοσία, όχι για διάσκεψη» προσθέτοντας πως πρέπει να «αποτρέπονται τέτοιες διασκέψεις και συναντήσεις».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η παρουσία εκπροσώπων οργανώσεων “μετριοπαθών” τζιχαντιστών στη διάσκεψη αυτή αποτελεί «προδοσία έναντι όσων έχυσαν το αίμα τους για τη Συρία».

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι ισχυρότερες από τις οποίες είναι το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δεν προσκλήθηκαν στη διάσκεψη της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ.

Στη διάσκεψη που διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη συναντήθηκαν, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, περίπου εκατό εκπρόσωποι ένοπλων και πολιτικών οργανώσεων της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ενέκριναν την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, απαιτώντας όμως την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία αμέσως μόλις αρχίσει μια ενδεχόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Εκτός από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, που εξαιρέθηκαν για τα “μάτια του κόσμου”, από την ίδια διάσκεψη στο Ριάντ εξαιρέθηκαν και οι δημοκρατικοί Άραβες και οι σοσιαλιστές Κούρδοι αντάρτες της Συρίας που έχουν συστήσει, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για ουσιαστικούς λόγους.

Η διάσκεψη αυτή ήταν ένα ισλαμιστικό πανηγυράκι υπό την αιγίδα του Σαουδάραβα μονάρχη και τις πλάτες του “θέλω να γίνω σουλτάνος” Ερντογάν. Δεν “χωρούσε” δημοκρατικούς και σοσιαλιστές.

«Οι περισσότεροι από τους (αντιπρόσωπους) των ανταρτών που προσκλήθηκαν στο Ριάντ δεν ελέγχουν τους μαχητές τους. Παρότι συμφώνησαν, δεν νομίζω ότι έχουν την εξουσία να εφαρμόσουν (τη συμφωνία) στο πεδίο», είπε ο ηγέτης του Μετώπου Υποστήριξης στο τηλεοπτικό δίκτυο, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

Επισήμανε ότι οι αντιπρόσωποι δέχθηκαν «πιέσεις» από τη διεθνή κοινότητα για να συμφωνήσουν.

Ακόμη, ο ηγέτης του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα υποστήριξε ότι τυχόν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός θα ευνοούσαν μόνο το καθεστώς στη Δαμασκό.

Οι εκεχειρίες «είναι το πρώτο βήμα προς την παράδοση, συμφέρουν το καθεστώς και μόνο», υποστήριξε ο Γκολάνι.

Είπε ότι ορισμένοι θέλουν να μείνει ο Άσαντ στην εξουσία, να ενσωματωθούν οι αντάρτες στο στρατό, και κατόπιν «να πολεμήσουν το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος».

«Πήραμε τον δρόμο του τζιχάντ και πρέπει να τον ολοκληρώσουμε, μιλάμε για την απελευθέρωση του 80% και πλέον της επικράτειας της Συρίας», ανέφερε ακόμη.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της οργάνωσής του με την αλ Κάιντα, ανέφερε πως το Μέτωπο Αλ Νούσρα δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τη Δύση.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, είτε συνδεόμαστε με την Αλ Κάιντα είτε όχι».

Δεν είναι σαφές πότε μαγνητοσκοπήθηκε η συνέντευξη του Αμπού Μοχάμαντ Αλ Γκολάνι, το πρόσωπο του οποίου καλύφθηκε με ψηφιακά εφέ κατά τη μετάδοση της συνέντευξης, όπως βλέπετε και στην εικόνα που δημοσιεύουμε.

Σχετικά άρθρα