Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Ιράκ και λένε ψέμματα ότι οι Ιρακινοί τους κάλεσαν

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Ιράκ και λένε ψέμματα ότι οι Ιρακινοί τους κάλεσαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ενώ η ιρακινή κυβέρνηση καταγγέλλει την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ ως “εχθρική ενέργεια”, ζητώντας από την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της άμεσα από την επαρχία Νινευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι εισήλθαν στο βόρειο Ιράκ ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Άμυνας του Ιράκ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι το ιρακινό υπουργείο Άμυνας κατέθεσε αίτημα την Τουρκία να εκπαιδεύσει τον ιρακινό στρατό.

“Το ίδιο αίτημα μάς κατατέθηκε και από τον κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή. Ο στρατός μας στην περιοχή θα εκπαιδεύσει τόσο την εθνοφρουρά του Ιράκ όσο και τις δυνάμεις των [Κούρδων] Πεσμεργκά, που θα οδηγήσουν την επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. (…) Οι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί από την αρχή της πρόσκλησης των ιρακινών Αρχών”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιρακινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταθέσει κάποιο αίτημα εκπαίδευσης των στρατευμάτων της στην Τουρκία, αλλά από την πρώτη στιγμή της εισβολής το πρωθυπουργικό γραφείο του Ιράκ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στο έδαφος του Ιράκ δίχως να έχουν υποβάλλει κάποιο αίτημα ή να έχουν ζητήσει άδεια από τις ιρακινές Αρχές και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το έδαφος του Ιράκ άμεσα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου, Χακίμ Αλ Ζαμίλι (Hakim Al Zamili) χαρακτήρισε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ως «κατοχική πράξη» και δήλωσε ότι η ιρακινή πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να βομβαρδίσει τους Τούρκους.

Η Τουρκία εισέβαλε με 1.200 στρατιώτες, 25 τανκς και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή Μπασίκα (Bashiqa) κοντά στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας, η ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησε αργά το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν σε ένα στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «εισβολή».

Ο Ζαμίλι είπε ότι ο τουρκικός στρατός απειλεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και πρόσθεσε ότι η ιρακινή πολεμική αεροπορία αναμένει άδεια από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αλμπάντι να βομβαρδίσει τον τουρκικό στρατό.

turks_mosul1 Φωτογραφίες που δείχνουν το στρατόπεδο που κατέλαβαν οι Τούρκοι στο βόρειο Ιράκ, με τους Τούρκους μέσα σε αυτό.

Σχετικά άρθρα