Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βέλγος πρωθυπουργός: Δημιουργία ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας που θα ξεσκεπάζει τζιχαντιστές

Βέλγος πρωθυπουργός: Δημιουργία ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας που θα ξεσκεπάζει τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέλγιο, Γαλλία, Ισλαμιστές, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Παρίσι, Σαρλ Μισέλ, Τζιχαντιστές,

Εκκληση για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας έκανε το Βέλγιο, ως μέσο για να αντιμετωπιστεί η απειλή των τζιχαντιστών, μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

«Πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε μία ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία, μία ευρωπαϊκή CIA, που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για ύποπτους ακραίους και θα ξεσκεπάζει εκείνους που θα έχουν εχθρικές προθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι αποκάλυψαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την αποτυχία συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ακριβώς αυτό. Οτι η ανταλλαγή πληροφοριών γίνεται μόνο μέσω συγκεκριμένων χωρών και όχι με παρόμοια πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα.

«Αν οι μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν να μοιραστούν τις πληροφορίες, χωρίς αποτυχία, ίσως να μην γινόταν ξανά άλλη επίθεση», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Ομως δεν υπάρχει σύστημα που θα θέτει τους κανόνες σε αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων.

Κάτι αντίστοιχο ζήτησε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Παρασκευή, όμως ο Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε ότι πρέπει να δώσουν μάχη για να υιοθετηθεί αυτή η ιδέα. Παρότι η Γαλλία πλήρωσε ακριβά αυτή την αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Καζνέβ, παραδέχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα διστακτικός απέναντι σε αυτή την πρόταση.

Σκεπτικισμό για αυτό το θέμα της «ευρωπαϊκής CIA» έχει εκφράσει και η Γερμανία. «Δεν πρέπει να σπαταλάμε την ενέργειά μας για μία ευρωπαϊκή μυστική υπηρεσία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. «Αντί για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των θεσμών που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα