Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέθανε ο “παιχνιδάς” Playmobil

Πέθανε ο “παιχνιδάς”  Playmobil
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Παιδικά Παιχνίδια,

Πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 81 ετών, ο Χορστ Μπραντστέτερ, εμπνευστής και κατασκευαστής των πασίγνωστων ανά τον κόσμο παιχνιδιών Playmobil.

Ο Μπραντστέτερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1933 στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952, αφού εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκμαγείων, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παιχνιδιών σε μια εποχή που τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.

Πολύ σύντομα πείστηκε ότι το πλαστικό και όχι το μέταλλο θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών.

Η πρώτη του επιτυχία, εμπορική και οικονομική, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με το χούλα-χουπ, το πλαστικό στεφάνι που «μάγεψε» παιδιά και μεγάλους και τους έκανε να χορεύουν ακατάπαυστα γυρνώντας το γύρω στη μέση τους.

Τη σωτηρία της από τη χρεοκοπία ωστόσο η εταιρεία τη χρωστά στην πετρελαϊκή κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970: καθώς η τιμή του πλαστικού, της πρώτης ύλης, είχε εκτοξευτεί στα ύψη, ο Μπραντστέτερ ζήτησε από τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με τη λιγότερη δυνατή πρώτη ύλη. Έτσι γεννήθηκε η διάσημη φιγούρα των 7,5 εκατοστών. Οι τρεις πρώτες – ο Ινδιάνος, ο Ιππότης και ο Εργάτης – έγιναν ανάρπαστες.

Χάρη στα Playmobil, που το 2014 έκλεισαν τα 40 τους χρόνια, η εταιρεία έγινε η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την εταιρεία παζλ Ravensburger. Το 2014 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 595 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπρανστέτερ είχε προετοιμάσει τη διαδοχή του από τη δεκαετία του ’90, όταν σύστησε ένα ίδρυμα που θα αναλάβει πλέον να διευθύνει την εταιρεία με βάση τις επιθυμίες του.

Σχετικά άρθρα