Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Υπέκυψε στα τραύματα του ο εισαγγελέας – όμηρος

Τουρκία: Υπέκυψε στα τραύματα του ο εισαγγελέας – όμηρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), Κωνσταντινούπολη, Μπερκίν Ελβάν, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Σελίμ Κιράζ, Τουρκία,

Υπέκυψε στα τραύματά του ο εισαγγελέας που κρατούσαν όμηρο επί ώρες μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) στην Τουρκία.

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο… τον χάσαμε παρ’ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου γιατροί του νοσοκομείου όπου είχε μεταφερθεί το θύμα, επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του.

Νωρίτερα νεκροί είχαν πέσει και δύο απαγωγείς, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών σε κτήριο δικαστηρίων στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε χώρα η ομηρία.

Μετά τους πυροβολισμούς, δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, συμπληρώνοντας: «Οι δυνάμεις μας εργάστηκαν σκληρά για έξι ώρες και έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας».

Στο σημείο βρέθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο εισαγγελέας δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς στο κεφάλι και δύο στο σώμα.

Ο κ. Ερντογάν επαίνεσε την αστυνομία για την προσπάθειά της και ανέφερε ότι η πολιορκία είχε αρχίσει όταν δύο ένοπλοι, μεταμφιεσμένοι ως δικηγόροι, είχαν εισέλθει στο δικαστήριο.

«Δεν μπορούμε να υποτιμούμε τη σοβαρότητα αυτού του περιστατικού», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια σε δικαστικά μέγαρα θα επανεξετασθεί.

Μαρτυρίες έκαναν λόγο για εκρήξεις και καπνούς που έβγαιναν από το κτήριο, στον έκτο όροφο του οποίου λάμβανε χώρα η ομηρία.

Τα μέλη της ακροαριστερής ομάδας είχαν δημοσιοποιήσει φωτογραφία όπου απεικονιζόταν ο εισαγγελέας με ένα όπλο στο κεφάλι, ενώ απειλούσαν να τον σκοτώσουν αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της τουρκικής Hurriyet, πρόκειται για μέλη του Επαναστατικού Κόμματος – Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C), με τον εισαγγελέα να ονομάζεται Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ.

Ο τελευταίος ήταν ο δικαστικός ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, στις συγκρούσεις γύρω από το πάρκο Γκεζί.

Ο Ελβάν έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 11 Μαρτίου 2014, 269 ημέρες αφότου έπεσε σε κώμα λόγω δακρυγόνου που τον έπληξε στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν πυροδοτήσει τα σχέδια της τότε κυβέρνησης Ερντογάν για το Πάρκο Γκεζί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Το DHKP-C απαιτεί ζωντανή ομολογία από τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον Ελβάν, την απόδοση δικαιοσύνης στους αυτουργούς από «λαϊκό δικαστήριο», την απαλλαγή όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στις πορείες που έγιναν ως ένδειξη αλληλεγγύης στο θύμα.

Η οργάνωση θεωρείται τρομοκρατική τόσο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα