Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Αποφύγαμε ένα δεύτερο Παρίσι” λένε οι Αρχές για τους τζιχαντιστές στο Βέλγιο

“Αποφύγαμε ένα δεύτερο Παρίσι” λένε οι Αρχές για τους τζιχαντιστές στο Βέλγιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βέλγιο, Βερβιέ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές,

Ισχυρή πάνοπλη αστυνομική δύναμη φρουρούσε όλο το βράδυ το Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Βέλγιο, μετά την επιχείριση της αντιτρομοκρατικής στην πόλη Βερβιέ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο τζιχαντιστές ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος και τη σύλληψη ενός ακόμα τζιχαντιστή.

Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονταν, μαζί με ριπές από αυτόματα όπλα, καθώς βαριά οπλισμένοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής επιχειρούσαν εναντίον ενός παράνομου πυρήνα τζιχαντιστών στην πόλη Βερβιέ, 70 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες.

“Ένα δεύτερο Παρίσι αποφεύχθη”, είπε αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Βελγίου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να επιτεθούν σε Αστυνομικό Τμήμα.

Η επιχείριση έρχεται στον απόηχο ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο τζιχαντιστές που μιλούσαν στα γαλλικά προέτρεπαν μουσουλμάνους στην Ευρώπη: “Εάν δείτε έναν αστυνομικό στο δρόμο, σκοτώστε τον. Σκοτώστε τους όλους. Σκοτώστε όλους τους άπιστους που θα συναντήσετε στο δρόμο”. [Δείτε το βίντεο εδώ]

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως γιάφκα έναν πρώην φούρνο. Στο κτίριο αυτό έγινε η επιχείριση της Αστυνομίας. Οι τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν είχαν επιστρέψει στο Βέλγιο από τη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα.

“Μπορούσες να μυρίσεις το μπαρούτι”, είπε ένας γείτονας περιγράφοντας την ατμόσφαιρά μετά τη λήξη της μάχης, όπου αυτόματα όπλα και καλάσνικοφ αντάλλαξαν πολλές ριπές.

Ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ επιβεβαίωσε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας τζιχαντιστών ήταν έτοιμος να εξαπολύσει επιθέσεις ευρείας κλίμακας.

Ο ίδιος είπε ακόμα: “Οι τζιχαντιστές αμέσως και για πολλά λεπτά άνοιξαν πυρ με πολεμικά όπλα και πιστόλια εναντίον των Ειδικών Δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας πριν εξουδετερωθούν”.

Η μάχη εκτυλίχτηκε δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βερβιέ, κοντά στα ανατολικά σύνορα του Βελγίου με τη Γερμανία.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στην τηλεόραση: “Άκουσα δύο εκρήξεις και είδα δύο νεαρούς άνδρες να τρέχουν. Ήταν μεταξύ 25 και 30 ετών και αραβικής καταγωγής”.

Η Αστυνομία με τη βοήθεια του βελγικού στρατού έχει κάνει επιδρομές σε δεκάδες σπίτια σε όλη τη χώρα, προσπαθώντας να εξαρθρώσει πυρήνες τζιχαντιστών.

Από το βράδυ της Πέμπτης το Βέλγιο έχει τεθεί στον υψηλότερο βαθμό συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Το Βέλγιο είναι μια από τις χώρες με τον υψηλότερο ποσοστό μουσουλμανικού πληθυσμού. Είναι η δεύτερη χώρα, αριθμητικά, σε “εξαγωγή” τζιχαντιστών προς το Ισλαμικό Κράτος μετά τη Βρετανία.

Σχετικά άρθρα