Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα «γερμανικά» προγνωστικά του Μουντιάλ με τη στατιστική

Τα «γερμανικά» προγνωστικά του Μουντιάλ με τη στατιστική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μουντιάλ, Ποδόσφαιρο, Ρωσία,

Ποια εθνική ομάδα θα κερδίσει το Μουντιάλ; Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία ή κάποια έκπληξη; Ποια ομάδα θα σηκώσει το παγκόσμιο κύπελλο; Μια προσεκτική ανάγνωση των αποδόσεων στα γραφεία στοιχημάτων μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Άχιμ Τσάιλαΐς, καθηγητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρυκ της Γερμανίας.

Συνήθως αξιοποιεί τις γνώσεις του για να υπολογίζει για λογαριασμό τραπεζών, μεταξύ άλλων, πόσο πιθανό είναι να αποπληρώσουν συγκεκριμένοι οφειλέτες τα δάνειά τους.

Από αγάπη προς το ποδόσφαιρο όμως χρησιμοποιεί τα επιστημονικά του εργαλεία για να προβλέψει και την εξέλιξη αγώνων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και, κυρίως, ποια ομάδα θα στεφθεί πρωταθλήτρια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, τις περισσότερες πιθανότητες στο φετινό Μουντιάλ τις έχει η Βραζιλία ενώ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Γερμανία.

«Τα προγνωστικά μας ξεκινούν από το ερώτημα ποιος βγάζει λεφτά προβλέποντας την κατάληξη ποδοσφαιρικών διοργανώσεων; Φυσικά οι bookmakers.

»Οι αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων περιέχουν όλες τις πληροφορίες για το ποιος θα γίνει πιθανότατα παγκόσμιος πρωταθλητής, πρέπει μόνον να αξιολογηθούν σωστά, εξαιρώντας, για παράδειγμα, τα περιθώρια κέρδους των bookmakers.

»Βάσει αυτών λοιπόν μπορεί να πει κανείς ότι θα το σηκώσουν είτε οι Γερμανοί με πιθανότητες 15,8% είτε οι Βραζιλιάνοι με 16,6%», σημειώνει ο ίδιος.

Τα πιθανά ζευγάρια των ημιτελικών

Ο στατιστικολόγος έβαλε στο μικροσκόπιο συνολικά 26 γραφεία στοιχημάτων.

Σχετικά μικρός αριθμός που όμως αρκεί για σχετικά «ασφαλείς» προβλέψεις, όπως λέει:

«Ισπανία και Γαλλία βρίσκονται πίσω από τη Βραζιλία και τη Γερμανία και έχουν επίσης καλές πιθανότητες με 12% περίπου η κάθε μια.

»Αυτά είναι και τα πιθανότερα ζευγάρια των ημιτελικών, δηλαδή Βραζιλία εναντίον Γαλλίας στον πρώτο και Ισπανία εναντίον Γερμανίας στον δεύτερο.

»Σε αυτό το επίπεδο οι διαφορές είναι πλέον οριακές και η ζυγαριά γέρνει ελάχιστα υπέρ Βραζιλίας και Γερμανίας».

Πόσο αξιόπιστα όμως είναι αυτά τα προγνωστικά; Πόσες φορές έχει προβλέψει ο ίδιος τον νικητή μεγάλων διοργανώσεων; Ο Άχιμ Τσάιλαΐς αναφέρει:

«Τα προγνωστικά είναι προγνωστικά και βασίζονται σε πιθανότητες και γι΄ αυτό πέφτουμε φυσικά συχνά και έξω.

»Οι πιθανότητες που δίνουμε στις ομάδες κινούνται συνήθως στο 20% και συνεπώς νομίζω ότι στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων πέφτουμε και εμείς μέσα με τις προβλέψεις μας. Ίσως και λίγο καλύτερα: το 2010 προβλέψαμε σωστά την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και το 2012 επίσης σωστά ότι η Ισπανία θα κατακτούσε το Euro.

»Σε άλλες περιπτώσεις προβλέψαμε σωστά ίσως τον τελικό ή τους τρεις από τους τέσσερις συμμετέχοντες των ημιτελικών, όπως έγινε στο τελευταίο Μουντιάλ».

Ποια είναι όμως τα προσωπικά του προγνωστικά για το φετινό Μουντιάλ;

«Ως φίλαθλος στηρίζω φυσικά τη Γερμανία, αλλά αν παίξουν τόσο χάλια όσο στην προετοιμασία, τότε δεν θα με πειράξει καθόλου αν δεν το σηκώσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα