Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος κυνηγά τους Ελληνορθόδοξους στο Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος κυνηγά τους Ελληνορθόδοξους στο Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Βαγδάτη, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μητροπολίτης Βαγδάτης Γκατάς Χαζίμ, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Αντιοχείας, Τζιχαντιστές, Χριστιανισμός,

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Βαγδάτης και Κουβέιτ, Γκατάς Χαζίμ (Ghattas Hazim), σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην Al Monitor, είπε ότι από τις αρχές καλοκαιριού που το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο Ιράκ, το 90% των Ελληνορθόξων Ιρακινών έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, επιλέγοντας τη φυγή φοβούμενοι τους θρησκευτικούς διωγμούς και τις εθνοκαθάρσεις.

Στη Βαγδάτη, λέει ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης, έχουν παραμείνει μόνο 30 από τις 600 συνολικά Ορθόδοξες οικογένειες. Στη Μοσούλη, που βρίσκεται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, ο χριστιανικός της πληθυσμός την έχει εγκαταλείψει. Μόνο δέκα Ορθόδοξες οικογένειες παραμένουν στην κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη.

“Η επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους συνδέεται με την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια. Δεν μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους να γυρίσουν στα σπίτια τους, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος σε πολλές περιοχές του Ιράκ”. Ο Γκατάς Χαζίμ σημείωσε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα στην Ερμπίλ (την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν), η οποία υποδέχτηκε το μεγάλο κύμα χριστιανών προσφύγων από τη Μοσούλη.

Ο Μητροπολίτης της Βαγδάτης κατήγγειλε επίσης και την αδιαφορία της Δύσης ως προς το διωγμό των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και στη Μεσοποταμία. “Γνωρίζω πολλούς χριστιανούς και συγκεκριμένα Ορθόδοξους, οι οποίοι πήγαν σε πρεσβείες και δεν πήραν βίζες. Άλλοι απευθύνθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ούτε από εκεί είχαν αποτέλεσμα”.

Σχετικά άρθρα