Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαρθολομαίος: Χαίρομαι που στη Θράκη υπάρχει σεβασμός μεταξύ των θρησκειών

Βαρθολομαίος: Χαίρομαι που στη Θράκη υπάρχει σεβασμός μεταξύ των θρησκειών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ισλάμ, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ορθόδοξη Εκκλησία, Χριστιανισμός,

Την χαρά και τα συγχαρητήριά του γιατί στη δυτική Θράκη εφαρμόζεται στην πράξη η αρμονική συνύπαρξη και ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στον Ίασμο.

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο, Καδή Ισμέτ και προς τον κόσμο που τον υποδέχθηκαν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικεντρώθηκε στο αγαθό της ελευθερίας που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όταν «εν Κράτος, μια Πολιτεία, μια Θρησκεία ή οιοδήτι ιδεολογικόν ή κοινωνικόν μόρφωμα, το οποίον δεν αναγνωρίζει εις τον άνθρωπον το δικαίωμα της ελευθερίας της πίστεως, δεν ενεργεί κατά το θέλημά του Θεού και εν τη ουσία δεν αγαπά τους πολίτας του ή τους πιστούς της».

Και διευκρίνισε ότι «ομιλούμεν εκ πείρας και βιωμάτων εκ του παρελθόντος και εκ της σημερινής πραγματικότητος και εις την έδραν μας την Κωνσταντινούπολιν…».

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του, «γιατί βλέπομεν εις την Θράκην να συνεργάζεσθε όλοι σας, από κοινού, εις πολλούς τομείς και όλοι να επιθυμήτε την ειρήνην, η δε έντιμος Ελληνική Πολιτεία να διασφαλίζη δημοκρατικώς την ισοτιμίαν και ισονομίας δι’ όλους τους πολίτας της με τας ιδιαίτερας θρησκευτικάς και γλωσσικάς παραδόσεις των, σεβόμενη και τιμώσα εν δικαιοσύνη πλήρως τα ατομικά εκάστου πολίτου δικαιώματα. Άξιον και δίκαιον και ορθόν και δημοκρατικόν και επιβεβλημένον, διό και συγχαίρομεν από της Μητρός Εκκλησίας και προσωπικώς άρχοντας και αρχόμενους διά το επίτευγμα τούτο της συνυπάρξεως και της συνεργασίας».

«Ο Θεός εχάρισεν ως πολυτιμότερον αγαθόν του εις πάντα άνθρωπον την ελευθερία και διά τούτο ουδένα αναγκάζει να Τον ακολουθήσει διά της βίας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

«Παν το στηριζόμενον, άλλωστε, επί της βίας ή εις τον εξαναγκασμόν δεν δύναται να έχει σχέσιν προς τον Θεόν, ο Οποίος, κατά τον Ευαγγελιστήν της αγάπης Απόστολον Ιωάννην, είναι αγάπη. Διά τούτο ό,τι γίνεται με βίαν ή εξαναγκασμόν ή εγωϊσμόν ή αυταπάτην εξουσίας και ανθρώπινης δόξης δεν αντέχει εις τον χρόνον, διότι αντίκειται προς την αλήθειαν. Ο Θεός επιθυμεί ο άνθρωπος να έλθη και να είναι κοντά Του ελευθέρως. Διά τούτο και εν Κράτος, μια Πολιτεία, μια Θρησκεία ή οιοδήτι ιδεολογικόν ή κοινωνικόν μόρφωμα, το οποίον δεν αναγνωρίζει εις τον άνθρωπον το δικαίωμα της ελευθερίας της πίστεως, δεν ενεργεί κατά το θέλημά του Θεού και εν τη ουσία δεν αγαπά τους πολίτας του ή τους πιστούς της. Προϋπόθεσις διά την αλήθειαν και την αγάπην είναι πάντοτε η ελευθερία. Ο καταναγκασμός είναι κατάργησις της αληθείας. Ομιλούμεν εκ πείρας και βιωμάτων εκ του παρελθόντος και εκ της σημερινής πραγματικότητος και εις την έδραν μας την Κωνσταντινούπολιν και εις την Μικράν Ασίαν και εις τον Πόντον και εις την Καππαδοκίαν και εις την Ιωνίαν και εδώ εις την Θράκην, ομιλούμεν, δηλαδή, εξ ιστορικής εμπειρίας και βιωμάτων εις την καθ’ ημάς Ανατολήν».

Σχετικά άρθρα