Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαρωνίτης Πατριάρχης: “Να ελευθερώσουμε τους Χριστιανούς του Ιράκ”

Μαρωνίτης Πατριάρχης: “Να ελευθερώσουμε τους Χριστιανούς του Ιράκ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Μαρωνίτες Χριστιανοί, Πατριάρχης Μαρωνιτών Μπεσάρα Ράι, Τζιχαντιστές,

Επισκεπτόμενος την κουρδική πρωτεύουσα Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Χριστιανών Μπεσάρα Ράι (Beshara Rai) την Τετάρτη, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τις μειονότητες του Ιράκ και παράλληλα ζήτησε από τους ιρακινούς χριστιανούς να παραμείνουν στις ρίζες τους και να μην εγκαταλείψουν τη χώρα.

“Πρέπει να εργαστούμε να απελευθερώσουμε τους Χριστιανούς, οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ και στον αραβικό κόσμο”, είπε ο Μαρωνίτης Πατριάρχης και συνέχισε: “Οι πρόσφυγες από το Ιράκ είναι αθώοι. Είναι άνθρωποι που βοήθησαν στην ύπαρξη του Ιράκ. Είναι Χριστιανοί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί την εξόντωση ενός πληθυσμού κι ενός πολιτισμού συνάμα, ο οποίος οικοδομήθηκε από τους Χριστιανούς αγαστά με τους Μουσουλμάνους αδελφούς τους”.

“Όσοι θέλουν να βοηθήσουν τους Χριστιανούς της περιοχής να το κάνουν επενδύοντας στη γη τους (σ.σ. στο βόρειο Ιράκ), δημιουργώντας θέσεις εργασίας, χτίζοντας νοσοκομεία και σχολεία”, είπε ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην κουρδική πρωτεύουσα.

Επεσήμανε μάλιστα ότι “είναι απαράδεκτο να επιτρέπει η διεθνής κοινότητα τρομοκρατικές οργανώσεις να εξοντώνουν ολόκληρες κοινότητες κι αυτό να συμβαίνει στον 21ο αιώνα”.

Ο Μαρωνίτης Πατριάρχης υπογράμμισε ότι οι μειονότητες του Ιράκ πρέπει να παραμείνουν στη γη τους: “Μην διανοηθείτε να φύγετε μετανάστες. Διαφυλάξτε τις ρίζες σας”.

Ο Μαρωνίτης Πατριάρχης έφτασε στην κουρδική πρωτεύουσα το πρωί της Τετάρτης συνοδευόμενος κι από άλλους χριστιανούς ιερείς για να εκφράσει από κοντά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες εξαιτίας των διωγμών του Ισλαμικού Κράτους.

Τρεις είναι οι στόχοι του Μαρωνίτη Πατριάρχη: α) να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους Χριστιανούς του Ιράκ, β) να συναντηθεί με τους αξιωματούχους του Βατικανού και γ) να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει με κάθε τρόπο το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κουρδικές Αρχές διαβεβαίωσαν τον Μαρωνίτη Πατριάρχη ότι θα προστατέψουν τους Χριστιανούς “μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους”.

Ποιοι είναι οι Μαρωνίτες Χριστιανοί

Οι Μαρωνίτες αποτελούν εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πήραν το όνομά τους από τον ερημίτη Ιωάννη Μάρωνα και μετέπειτα Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.), ο οποίος έζησε κοντά στο Όρος Ταύρος που βρίσκεται στην περιοχή της Απάμειας στη Συρία, τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

O Άγιος Μάρωνας προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση, και οι μαθητές του σχημάτισαν τον πυρήνα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας. Πνευματική κεφαλή της Εκκλησίας αυτής, μετά τον Πάπα, είναι ο Πατριάρχης (ο Λατίνος Πατριάρχης) Αντιοχείας και πάσης Ανατολής. Η λειτουργία της γίνεται στη συριακή γλώσσα, αν και η δημώδης γλώσσα των Μαρωνιτών είναι η Αραβική. Υπάρχουν ενδείξεις πως για αρκετούς αιώνες ανήκαν στους μονοθελήτες.

Το υψηλότερο ποσοστό Μαρωνιτών σε σχέση με άλλες θρησκείες καταγράφεται στον Λίβανο. Μαρωνιτικές κοινότητες συναντώνται επίσης στη Νότια Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, όπου μετανάστευσαν κατά τον 19ο αιώνα, κατόπιν διώξεων.

Σχετικά άρθρα