Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Παλεύουμε με κάθε τρόπο και κρατούμε το Κυπριακό ανοικτό

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Παλεύουμε με κάθε τρόπο και κρατούμε το Κυπριακό ανοικτό

Την ευχή να δώσει ο Θεός λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος, Γέρων Αμερικής Δημήτριος, και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα «επιδεικνύει υποκρισία στο θέμα του Κυπριακού».

Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Δημήτριος, «έχει αδικηθεί κατάφωρα» και πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε για να έρθει σύντομα μια λύση δίκαιη και σωστή για όλους όσοι κατοικούν σε αυτό το νησί».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στον οποίο απονεμήθηκε το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, ύψιστη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κύπρου, για τη συνολική εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή προσφορά του, διαβεβαίωσε σχετικά τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας:

«Παλεύουμε με κάθε τρόπο και κρατούμε το θέμα, το Κυπριακό, ανοικτό, όπως και το θέμα του Πατριαρχείου και ό,τι άλλο θέμα έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα και δεν δίνουμε τη δυνατότητα σε εκείνους, οι οποίοι πολεμούν και μάχονται εναντίον της αληθείας και του δικαίου να θεωρήσουν ότι έχουν κατορθώσει να κλείσουν τα θέματα».

Διαβεβαίωσε ότι «δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι της κατίσχυσης των δικαίων μας, όσες θυσίες και όσος χρόνος κι αν χρειαστούν, όσοι λίγοι κι αν είμαστε και όσο παράλογο κι αν φαίνεται το εγχείρημά μας».

Την παρασημοφόρηση του την χαρακτήρισε «πολυτιμότατο δείγμα αγάπης».

Αναφερόμενος στην ομογένεια είπε: «Οι άνθρωποί μας μακριά από τους τόπους καταγωγής, έστω κι αν είναι η πέμπτη γενιά. Υπάρχει πάντοτε η βαθιά νοσταλγία, υπάρχει πάντοτε ο άρρηκτος δεσμός και επειδή αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ακέραια και ανόθευτα τα στοιχεία της ορθοδοξίας και του παγκόσμιου αξίας ελληνισμού, γι΄ αυτό το λόγο έχουμε ανάγκη από τις προσευχές και την αγάπη σας».

Επίσης, στην ομιλία του ο κ. Δημήτριος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Ξέρουμε πως η λογική και οι αριθμοί είναι βεβαίωση θανάτου. Μα ο ελληνικός κυπριακός λαός αρνείται να πεθάνει και ξέρει το μυστικό της ζωής, τον αγώνα.

Γνωρίζουμε ότι το δίκαιο του ισχυρότερου είναι πολύ παλαιό, τόσο στην θεωρητική του ανάπτυξη όσο και στην πρακτική εφαρμογή του.

Δεν ζητούμε παρά τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι ελεύθεροι λαοί, γι’ αυτό και θα αγωνιστούμε μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επιστροφή όλων στα πατρογονικά μας εδάφη.

Ξέρουμε ότι κατά τον ποιητή: “Βαριά τα ηνία των λαών, μολύβι το τιμόνι, όμως για μας πυξίδα, στύλος και οδηγός το δέος της Ιστορίας”.

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι η ομογένεια της Αμερικής στα 150 περίπου χρόνια της ύπαρξής της, έχει κάνει τεράστια βήματα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι στο χώρο το δικό μας τον ελληνικό, έχουμε υποφέρει από διχασμούς, ποικίλου είδους. Δεν θέλω να πω ότι είμαστε άνευ διαιρέσεων στην Αμερική, αλλά η ομογένεια εκεί είναι ενωμένη», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα